14. října 2011

14. říjen 2011

Bombino - Agadez

Sahara není jen rozlehlou a neobydlenou pustinou, jak by se na první pohled zdálo; obrovitou poušť křižují historické trasy karavan, po staletí tu žili kočovníci se svými stády velbloudů. V posledních dekádách ale Sahara a především její obyvatelé prošli drastickými změnami: poušť, kdysi volně prostupná, se po vzniku nezávislých afrických států změnila na území rozdělené státními hranicemi. Tuaregové - kteří měli jako vůdci karavan Saharu pod kontrolou - přišli o možnost svobodně kočovat. Mnozí z nich se ozbrojili a povstali proti vládám, které omezily jejich práva, a jiní se naopak chopili elektrických kytar. Výsledkem této hudební fuze se stal žánr, označovaný jako "pouštní blues". K nejznámějším skupinám tohoto novotvaru patří Tinariwen z jižního Mali, kteří u nás několikrát koncertovali. Jedním z posledních objevů pouštního blues je kytarista Bombino, vlastním jménem Omara Moctar. Jeho vlastí je stát Niger, a své debutové album pojmenoval podle rodného města Agadez.

Tenere (The Desert My Home)

Tar Hani (My Love)

Agadez, rodné město kytaristy Bombina, bylo po staletí křižovatkou karavan. Když roku 1990 vypuklo prvního povstání Tuaregů, byl Bombino nucen s rodiči uniknout do Alžírska. Po návratu dostal od svého strýce první kytaru a začal se živit tím, že jako kuchař i hudebník doprovázel turisty na výletech do písečných dun. Své první album natočil roku 2003, údajně ve vyschlém říčním korytě v nigerijském buši.

Adounia (Life)

Kammou Taliat (You My Beloved)

Pohnuté osudy etnika Tuaregů, kteří po staletí křižovaly se svými karavanami Saharu, trvale přitahuje filmové dokumentaristy. Jednoho z nich, Rona Wymana, natolik okouzlily nahrávky nigerského kytaristy Bombina, že ho vyhledal - a nabídl mu roli ve svém filmu o osudech kočovníků z Nigeru. Tehdy se také zrodil plán natočit album, které dnes posloucháme: vznikalo napůl v Bombinově rodném městě Agadez, napůl ve Spojených státech. Když byl svržen nigerský diktátor, mezi Tuaregy a státní mocí bylo vyhlášeno příměří, a optimismus s tím spojený reflektuje další skladba, Ahoulaguine Akaline, Vítám svoji zemi.

Ahoulaguine Akaline (I Greet My Country)

Iyat Idounia Ayasahen (Another Life)

Azamane (My Brothers United)

Tigrawahi Tikma (Bring Us Together)

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Omara Moctar

Spustit audio