Lesopark Homolka budou nové stezky

14. říjen 2011

V plzeňském lesoparku na Homolce se opravuje horní obvodová cesta. Rekonstrukce je součástí první etapy obnovy parku. Skončit má nejpozději do konce května příštího roku.

Vedle opravy horní obvodové stezky obnovou projde také cesta, která směřuje k náměstí Milady Horákové, a cesta vedoucí z parku směrem k dětskému hřišti.

Současný povrch stezek nahradí mechanicky zpevněné kamenivo, na horní cestě budou vybudována odpočívadla, která souzní s okolní přírodou s podkladem z lomového kamene, doplní je lavička a odpadkový koš.

První etapa si vyžádá finanční prostředky ve výši téměř 2,3 milionu korun. Ve druhé etapě dojde k dalším postupným úpravám cest nebo k výměně a doplnění mobiliáře v parkové části Homolky. Třetí etapa počítá s vybudováním odpočívadla s vyhlídkou a stabilizují se další dvě přístupové stezky. Zároveň se zrekonstruuje kamenné schodiště. Realizace obou následujících etap ovšem závisí na finančních možnostech města.


Lesopark Homolka je druhým největším v Plzni. Vznikal od konce 19. století, od 80. let minulého století prochází regenerací. V roce 2009 došlo k odstranění poškozených a neperspektivních dřevin a také stromů napadených kůrovcem. Loni zde město zpřístupnilo interaktivní naučnou stezku pro děti.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio