Olomoucký kraj nemá peníze pro nemocnici v Jeseníku

16. říjen 2011

Hejtmanství nevyhoví žádosti soukromé Jesenické nemocnice o příspěvek 8,5 milionu Kč na nové CT pracoviště a pojízdný rentgen pro operační sály. Olomoucký kraj chce získat nemocnici do svého majetku.

„Nemocnice může podat další žádost v roce 2012, v rámci významných projektů, letos je již tato podpora vyčerpána“, uvedl hejtman Martin Tesařík. Vedení nemocnice argument, že kraj nemá peníze, odmítá.

Podle hejtmana ředitel nemocnice žádost kraji zaslal den po jednání krajského zastupitelstva, které odmítlo požadavek Jesenické nemocnice na uzavření smlouvy o službách ve veřejném zájmu. To by znamenalo, že by se kraj podílel na finančních ztrátách zařízení. Zastupitelstvo uložilo hejtmanovi, aby jednal s premiérem Petrem Nečasem o zpětném odkupu Jesenické nemocnice státem a jejím následném převodu na kraj.

Nemocnice v Jeseníku, která zajišťuje péči pro 40.000 obyvatel, se dostává do finančních problémů. Zařízení poskytuje služby na rozsáhlém území, na němž žije málo obyvatel. Nemocnice míří do provozní ztráty.

Olomoucký kraj letos věnuje desítky milionů korun na rozvoj nemocnic v Přerově, Prostějově a Šternberku, které má v dlouhodobém pronájmu akciová společnost Středomoravská nemocniční.

autor: kor
Spustit audio