Podzimní miminka drápkatých opiček

17. říjen 2011

Největší kolekce jihoamerických drápkatých opiček v České republice je k vidění v jihlavské zoo, která chová dohromady 10 druhů a většinu z nich se zde daří také pravidelně rozmnožovat.

Ani letošní rok není výjimkou – v průběhu roku se narodilo celkem 15 mláďat od 8 druhů. Nejčerstvějšími přírůstky jsou dvojčata kosmana zakrslého (Callithrix pygmaea pygmaea), která se narodila v Haciendě Escondido (bývalém Amazonském pavilonu) 4. října. Otcem je čtyřletý sameček původem z privátního chovu, sedmiletá matka pochází z plzeňské zoo. V Jihlavě se potkali v roce 2008 a od té doby odchovali již 9 mláďat.

Kosman zakrslý je nejmenší zástupce čeledi kosmanovitých, který obývá tropické lesy jižní Ameriky. Je to jeden z nejmenších primátů a nejmenší opice (jeho tělo dorůstá sotva 14-16 cm, hmotnost samců nepřesahuje 140 g a hmotnost samic 120 g). Žlutohnědá barva srsti slouží jako výborné maskování a drápky na končetinách jsou důležité pro šplhání po stromech, které je pro tento druh charakteristické. Většinu svého života tráví kosmani v korunách stromů, za potravou se vydávají nejčastěji odpoledne. Loví nejrůznější hmyz nebo malé ptáky, nepohrdnou ani plody nebo ptačími vejci. Kosman zakrslý je tvor společenský, který žije buď v párech nebo v malých skupinkách, kde je dominantní samice. Bohužel jeho malá velikost a roztomilý vzhled způsobily jeho tvrdé pronásledování lidmi, které je vážně ohrožuje. Březost u kosmanů trvá 120-140 dní, mládě váží pouhých 14-27 gramů. Pečuje o ně samec a samici je předává pouze ke krmení.

Kosman zakrslý s mládětem

Dalším, neméně vzácným přírůstkem jsou dvojčata kosmana stříbřitého (Callithrix argentata) – tento druh se podařilo jihlavské zoo rozmnožit jako první zoologické zahradě v České republice koncem roku 2009.

Kosman stříbřitý s mláďaty

Samička (původem z maďarské Zoo Szeged) společně se svým partnerem (z anglické Zoo Broxbourne) do této doby úspěšně odchovala celkem 3 mláďata, ke kterým nyní přibyla říjnová dvojčata. V této době je v jejich expozici vedle pavilonu Exotária k vidění spokojená sedmičlenná rodinka.

Kosmani stříbřití žijí v tropických pralesích Amazonie. Stejně jako všichni kosmanovití jsou zařazeni v příloze CITES I - patří tedy mezi ohrožené druhy. Název drápkaté opičky si vysloužili díky malým drápkům na prstech, které mají místo nehtů.

Kosman stříbřitý s mláďaty
autor: Zoo Jihlava
Spustit audio