„Luciferův efekt: Střetnutí se zlem“ v pražském DOXu

17. říjen 2011

Centrum současného umění DOX v Praze 7-Holešovicích otevřelo svou největší podzimní výstavu „Luciferův efekt: Střetnutí se zlem“.

Je věnovaná závažnému a stále aktuálnímu tématu morálního selhání obyčejného slušného člověka a jeho schopnosti páchat zlo.

Díla umělců jako Jenny Holzer, Hans Haacke, Krzysztof Wodiczzko, Antoni Muntadas, Artur Žmijewski, Harun Farocki, Magdalena Jetelová nebo česká skupina Pode Bal, se zabývají otázkami moci, autority, korupce i aktuálními politickými kauzami.

Výstavu, tvořenou instalacemi, videi, fotografiemi i graffiti domácích i zahraničních umělců, kurátorsky připravil umělecký ředitel Centra DOX Jaroslav Anděl. Karel Oujezdský se ho zeptal, co ho a jeho spolupracovníky k realizaci této mnohovrstevnaté výstavy „Luciferův efekt: Střetnutí se zlem“ přimělo.

Součástí výstavy je také rozsáhlá instalace významné v Německu žijící české umělkyně Magdaleny Jetelové nazvaná „Místo činu“ a v mezaninu prvního patra také expozice „Umění nenechat si takto vládnout“ o kontroverzním developerském projektu Stuttgart 21, týkajícího se přestavby stuttgartského nádraží a o reakcích, které vzbudil ve veřejnosti.

K výstavě, která v Centru DOX v Praze 7-Holešovicích potrvá až do 2. ledna 2012, je připraven bohatý doprovodný program v podobě víkendových komentovaných prohlídek, přednášek, workshopů, diskusí a rozhovorů s osobnostmi z různých oborů – s politiky, umělci, aktivisty, psychology, sociology i ekonomy. Pro školy, rodiny a další zájmové skupiny je připraven také animační program „Hrdinové a zločinci“.

Spustit audio