Dostavba dálnice D1 v úseku Přerov-Lipník nad Bečvou začne v příštím roce

17. říjen 2011

Dobudování dálnice D1 v úseku Přerov-Lipník nad Bečvou začne v příštím roce - termín dnes v Olomouci potvrdil náměstek ministra dopravy Ivo Toman na společném setkání zástupců zdejšího hejtmanství a obecních samospráv. Přípravy na zahájení stavby jsou dokončeny a dalším krokem bude podle něj vyhlášení výběrového řízení na zhotovitele komunikace. Ta by měla být hotová během dvou let.

Zároveň se mají urychlit výkupy pozemků a zintenzívnit činnosti nutné pro vybudování poslední nedokončené trasy autostrády z Říkovic do Přerova, uvedl Toman. "Priorita pro celou republiku i pro Olomoucký kraj je dostavět dálnici D1. Čili my v příštím roce začneme s tou první etapou Přerov-Lipník, na kterou je v rozpočtu navrhnuto 600 milionů korun. Celková hodnota stavby je přes 5 miliard. A počítáme v dalších letech - 2013, 2014 - s takovými částkami, aby tento úsek byl během dvou, tří let dokončen," upřesnil Toman.

Radnice v Přerově i tamní lidé se však musí smířit s tím, že státu už nezbyly peníze na dlouho připravovanou stavbu průtahu městem. Bez této klíčové komunikace se místní neutěšená situace v silničním provozu podle náměstka primátora Josefa Kulíška nezlepší. "My samozřejmě bojujeme i o průpich. Dokončení dálnice je otázkou šesti, sedmi let a ta doprava v Přerově opravdu potřebuje řešení. Tím momentálně je právě průtah. Ten by řešil dopravu i do budoucna, protože dálnice odvede tranzitní dopravu a my potřebujeme v Přerově sběrnou komunikaci, která protne město a vyvede auta ven. A první stavbou, která by se z našeho pohledu měla dělat, je vlastně průpich od mostu Legií po autobusové nádraží," řekl Kulíšek.

Jana Zemková

autor: sra
Spustit audio