Jan Kozák: Zemětřesení v souvislostech…

18. říjen 2011
Vstupte!

U atlantických břehů Portugalska vzniklo 1. listopadu 1755 nejsilnější „evropské“ zemětřesení. Bylo to tedy jedno ze šesti nejsilnějších zemětřesení světa všech dob, které energeticky dosáhlo magnitudové devítky. O jeho projevech, historii, grafickém zobrazení a zemětřeseních vůbec bude vyprávět RNDr. Jan Kozák, CSc. Rozhovor připravil redaktor časopisu Vesmír Stanislav Vaněk.

RNDr. Jan Kozák, CSc., se narodil roku 1938. V roce 1963 absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu Karlovy univerzity v Praze, poté vědeckou aspiranturu v oboru laboratorní seismologie v Geofyzikálním ústavu ČSAV v Praze. V 70. a 80. letech se v témže ústavu – kde působí dodnes – podílel na založení a výzkumných pracích mezinárodní laboratoře fyzikálního vyšetřování seismických struktur při šíření seismických vln a při seismogenním rozrušování. V současnosti vede česko-americký projekt v oboru konstrukce a testování nových typů seismometrů pro registraci rotačních složek seismických vln.

dřevořez lisabonské zemětřesení

V posledních dvou desetiletích se angažuje i v oblasti studia historické seismicity. V rámci Fulbrightova programu (1994–1995) a česko-amerického projektu (1997–2000) sestavil a v USA doplnil a uspořádal rozsáhlý soubor obrazů historických světových zemětřesení (před r. 1900). Publikoval řadu knih a monografií z oboru fyzikálního modelování šíření seismických vln a seismogenního rozrušování hornin, z historické seismicity a o přírodovědné i městské ikonografii.


Zítra ve Vstupte!

Z filozofické fakulty přes divadlo, kulturní dům, galerii až do Muzea hl. m. Prahy a do čela Českého výboru ICOM. To je jen část životní cesty hosta zítřejšího pořadu Vstupte! PhDr. Zuzany Strnadové.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.