Nová naučná stezka na Šumavě připomíná historii dolování zlata

18. říjen 2011

V Petrovicích u Sušice vznikla nová naučná stezka a cyklostezka, která nabízí putování po stopách středověkého dolování zlata na Klatovsku. Zhruba sedmnáctikilometrová okružní trasa šumavským předhůřím představuje rozsáhlé zbytky místních zlatých dolů, jejichž historie sahá hluboko do minulosti. Kutání zlata ve zdejší krajině připomínají ústí středověkých šachet a štol, propady, odvaly nebo haldy vytěžené horniny. Stezku připravily Lesy České republiky.

Stezka začíná i končí na návsi Petrovicích. Trasu lemuje pět naučných informačních tabulí, u kterých je možné využít současně zbudovaného zázemí pro odpočinek a relaxaci. Náklady na vybudování naučné stezky a cyklostezky dosáhly téměř 200 tisíc korun. Kromě putování po lokalitách spojených s těžbou zlata v minulosti nabízí stezka i několik poutavých výhledů na Hartmanicko nebo Petrovicko.

Hlavním lákadlem trasy jsou dvě středověká důlní díla, kde se v dávných dobách zlato těžilo - Jírova jáma v blízkosti Dolejšího Těšova u Hartmanic a rozsáhlé zbytky důlního díla nad Dolejším Těšovem v délce zhruba 500 metrů. Šachty a propadliny připomínají těžbu ze 14. a 15. století. Dosud známá hloubka podzemních prostor je asi 70 metrů, důl je přibližně do poloviny zatopen vodou. Přístup do dolu z povrchu je možný pouze speleologickou technikou s použitím lana. Při potápěčských průzkumech byly pod vodou nalezeny středověké žebříky, trámy a výdřevy.

Nová naučná stezka připomíná historii dolování zlata

Lesy ČR plánují v budoucnu v lokalitě vybudovat i další naučné stezky, a to například Mouřenec u Hartmanic a Annína. Další připravovaný projekt je zaměřen na rozsáhlou rekonstrukci turistických stezek Jezerní cesta a Jezerní spojka v oblasti Čertova jezera u Železné Rudy.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio