Orel z Polska zajistí obměnu chovu v zooparku

18. říjen 2011

V pátek 14. října 2011 v nočních hodinách byl do Podkrušnohorského zooparku úspěšně transportován z 500 kilometrů vzdálené Zoo Poznaň mladý samec orla mořského.

Do polské zoologické zahrady bylo mládě orla přijato v roce 2009 jako zraněný jedinec. V současné době je až na malou vadu chůze, která znemožnila jeho návrat do volné přírody, zcela v pořádku.

Do chovu Podkrušnohorského zooparku byl doporučen koordinátorem Evropského záchovného programu orlů Yedvabem Shmulikem z Izraele a vytvoří zde s vhodnou samicí nový perspektivní chovný pár.

Orel mořský je největší dravec, vyskytující se na území České republiky a zároveň i největší evropský orel. V České republice byl téměř vyhuben, dlouhá desetiletí na území naší republiky pouze zimoval. Díky úsilí ornitologů a ochránců přírody se podařilo v osmdesátých letech minulého století docílit jejich opětovnému zahnízdění na Třeboňsku. V současné době hnízdí mořští orli na Českobudějovicku, Jindřichohradecku, Českolipsku, Nymbursku, v Lužických horách a na Jižní Moravě. Celkem se jedná o 30 – 35 párů, počet u nás zimujících orlů je ale mnohem vyšší.

Zoopark chová orly mořské od roku 1993 a úspěšně odchoval již 12 mláďat. Většina odchovaných mláďat byla deponována do českých ornitologických stanic a zoologických zahrad.

autor: Podkrušnohorský ZOOPARK Chomutov
Spustit audio