Ovzduší v Pardubickém kraji zhoršuje stále více firem

19. říjen 2011

V Pardubickém kraji vloni přibylo velkých znečišťovatelů. Počet firem v tomto regionu, které povinně nahlásily údaje o vyprodukovaných škodlivinách, v uplynulém roce vzrostl na 131. Rok předtím jich bylo o 16 méně.

Některé se v určitých skupinách látek dostaly i do celostátní první desítky. Vyplývá to z údajů Integrovaného registru znečištění, které na stránkách www.irz.cz zveřejnilo ministerstvo životního prostředí.

Do Integrovaného registru znečištění musejí pravidelně nahlašovat informace firmy, které při vypouštění škodlivin překročily zákonem stanovené množství vybraných chemických látek. Jejich počet roste v Pardubickém kraji již několik let.

"Množství některých chemických látek se významně změnilo, často bylo vyšší. V kraji naopak ubylo množství hlavních karcinogenních a potenciálně karcinogenních látek v protikladu s celorepublikovými výsledky," řekla Jana Altunkaya z ekologické organizace Arnika.

V roce 2009 do ovzduší uniklo ze sledovaných firem 5,795 milionu tun oxidu uhličitého, vloni to bylo 6,672 milionu tun, tedy o 15 procent více. Více než polovina připadá na Elektrárnu Chvaletice, která minulý rok produkci skleníkového plynu zvýšila přibližně o pětinu.

Další třetina pochází z komínů Elektráren Opatovice, jejíž emise se vloni zvýšily jen minimálně. Obě elektrárny patří do celostátní první desítky původců tohoto skleníkového plynu a oxidů síry.

Chcete zasílat novinky každý pracovní den na Váš email?
Zaregistrujte zdarma svoji emailovou adresu:
http://www.rozhlas.cz/pardubice/zpravodajstviemailem

autor: PAP | zdroj: ČTK
Spustit audio