V Londýně se dražily části slavného Concordu

V londýnské výstavní hale Olympia byly vydraženy součástky a další pamětihodnosti z nadzvukového letadla Concorde společnosti British Airways. Nejvýše ceněná přední část se nakonec prodala za 320.000 liber, což je téměř desetinásobek tipované ceny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Concorde

Concorde | Foto: British Airways

Obří hala Olympie v Londýně byla místem dražby celkem 128 věcí ze slavného nadzvukového letadla. Většina položek dražby, na které se platí okamžitě, byla aukční síní Bonham vydražena na desetinásobek odhadované ceny.

Například palubní machometr společnosti Jaeger, který měřil nadzvukovou rychlost Concordu, měl mít cenu relativně nízkou, ale nakonec byl vydražen za 28 tisíc liber, v přepočtu 1,22 milionu korun.

Rekordu dosáhl nosní díl Concordu, který byl vydražen na 320 tisíc liber, tedy téměř 14 milionů korun. Jeho majitelem se stal americký stavební inženýr maďarského původu a příznivec Concordu Ferenc Gaspar, který prohlásil, že to není velká cena, jelikož čekal přes milion liber.

Gaspar dal najevo, že se nos Concordu nebude stěhovat za oceán. Reportéři již začali spekulovat o tom, že nový majitel nosu Concordu ví přesně, jak tento kus zpeněžit.

Mezi nejlevnějšími položkami byl servírovací vozík, podstatně dražší bylo sedadlo kapitána. Celkový výnos dražby byl přes 600 tisíc liber, tedy 26milionů korun. Tuto sumu má dostat dobročinná organizace Get Kids Going, která pomáhá fyzicky postiženým dětem.

Milan Kocourek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme