V bývalé vojenské střelnici v libereckém Harcově vznikne vzdělávací centrum

19. říjen 2011

Zchátralý areál někdejší vojenské střelnice na Černém potoce v libereckém Harcově by se měl v příštích letech proměnit v ekologické centrum pro rodiny s dětmi. Projekt Vodní dům připravila společnost ochránců přírody Suchopýr, která chce léta uzavřený areál zpřístupnit pro veřejnost.

Do zarostlého areálu plného nepořádku turisté nezabloudí ani náhodou. To všechno se má ale podle architekta Ladislava Davida změnit. „V tomto areálu by mělo vzniknout místo, které by navázalo na systém příměstských stezek... Mělo by dojít k tomu že by se potok, který je dnes veden v betonových troubách někde pod námi, měl dostat na povrch. Chtěli bychom celý areál zpřístupnit pro širokou veřejnost, vybudovat důstojné zázemí a plochy kde se může odehrávat taková běžná rodinná rekreace.“

Podle Radka Hromádka ze sdružení Suchopýr, které se chce do obnovy areálu pustit, by se tu obnovil nejen meandrující Černý potok, ale i tůně a rybníky. Děti si tady budou moci v létě stavět třeba vodní hráze a mlýnky a pozorovat vodní živočichy. „Mělo by se to stát příjemným výletním místem a zároveň vlastně takovou populární formou ukázat lidem vodní ekosystémy.“ vysvětluje Radek Hromádka.

V rekonstruované budově střelnice bude vzdělávací centrum věnované vodě. Suchopýr bude propagovat taková protipovodňová opatření, která by umožňovala přirozené rozlivy říček a potoků do okolních luk. Proto se taky v uvozovkách vysvobodí Černý Potok z trubek.

Vrátit areál do původního stavu znamená odstranit čtyři metry navážek. Ladislav David věří, že nic jedovatého tam armáda nenechala: „Podle těch původních projektů, které máme k dispozici, tak tady byl navezený inertní materiál...“

Liberečtí lesníci jsou rádi, že se údolí Černého potoka s krásnými lesy okolo stane cílem ekologické, šetrné turistiky. Obnovu areálu by měla spolufinacovat Evropská unie.

Spustit audio