Cestujte ušima do Kodaně a vyhrajte CD

20. říjen 2011

Zajímá vás, co chystají na příští léto české i světové festivaly world music? Jejich programy se pečou v kuchyni zvané Womex, což je zkratka pro World Music Expo, největší světový veletrh i festival v daném žánru.

Jeho první ročník se konal roku 1994 v Berlíně se zhruba dvěma stovkami delegátů, jejichž počet mezitím narostl na více než desetinásobek. Díky expanzi se veletrh Womex pravidelně stěhuje, letos potřetí a naposledy se koná v Kodani, odkud se příští rok přemístí do řecké Soluně.

Hlavním programovým pilířem jsou showcases, tedy koncertní prezentace zhruba 40 účinkujících na třech pódiích, které vybírá nezávislá porota zvaná „7 samurajů“ z každoroční záplavy více než 700 přihlášek. Vedle toho ale Womex poskytuje možnost kulturním institucím zainteresovaných států ke spolufinancování další pódií zvaných off-Womex. Zahajovací koncert dnešního ročníku je například plně v rukou maďarských hudebníků a v dalších dnech na paralelních off-Womex podiích vystoupí skupiny ze severských zemí, Quebecu, Španělska i Holandska.

V Čajovně Petra Dorůžky v pondělí 24. října uslyšíte maďarskou skupinu Tükrös zaměřenou na transylvánské hudební kořeny, anglickou folkařku Elizu Carthy i zajímavé objevy z Afriky a evropského Severu. Hudbu účinkujících zachycuje každoročně vydávaný sampler Womeximizer, který je oficiálně neprodejný, ale 5 exemplářů tohoto sběratelsky cenného titulu můžete vyhrát v soutěži vyhlášené v závěru pořadu.

Spustit audio