Pouštní blues po dvaceti letech

20. říjen 2011

Sahara není tak pustá, jak se zvenčí zdá. Obrovitou poušť v minulosti křižovaly obchodní trasy karavan, spojující Středozemí s prosperujícími říšemi subsaharské Afriky. V posledním půlstoletí ale Sahara a především její obyvatelé prošli drastickými změnami. Poušť, kdysi volně prostupná, se po vzniku nezávislých afrických států změnila na území rozdělené státními hranicemi.

Saharu měli v minulosti pod kontrolou jako vůdci karavan Tuaregové. Když přišli o možnost svobodného pohybu, někteří se ozbrojili a povstali proti vládám, které omezily jejich práva, jiní se naopak chopili elektrických kytar. Výsledkem této hudební fuze se stal žánr, označovaný jako "pouštní blues". Nejznámějším skupinou tohoto novotvaru jsou Tinariwen z severního Mali, k posledním objevům patří kytarista Bombino, vlastním jménem Omara Moctar z Nigeru.

Pouštní blues je definované spíš zeměpisně nežli stylově. Do své dnešní podoby krystalizovalo více než dvacet let, k jeho mezníkům patřilo například album Talking Timbuktu, které natočil kytarista Ali Farka Toure z Mali spolu s Ry Cooderem z Kalifornie, anebo alba zmíněných Tinariwen, produkované Justinem Adamsem z Anglie. Ten má k africké hudbě blízko i díky tomu, že jako dítě diplomatů vyrůstal na středním Východě - a z těchto důvodů si ho vybral jako doprovodného hráče i slavný zpěvák Led Zeppelin, Robert Plant.

02464832.jpeg

V Čajovně Petra Dorůžky v pondělí 31. října uslyšíte Justina Adamse s gambijským zpěvákem Juldeh Camarou (zkráceně JuJu) i poněkud překvapivé spojení Juldeh Camary se skotskou houslistkou Griseldou Sanderson a samozřejmě i zmíněného Bombina.

České koncerty JuJu:

středa 16. listopadu, Praha-Akropolis čtvrtek 17. listopadu, Trutnov pátek 18. listopadu, Šumperk-Blues Alive

02464833.jpeg

Koncert Justina Adamse s gambijským zpěvákem Juldeh Camarou v Barbicanu

Spustit audio