Stromem roku je alej ze Skaličky

21. říjen 2011

Vítězem ankety Strom roku 2011 se stala alej ve Skaličce na Přerovsku. Stromořadí získalo v celostátním hlasování více než čtvrtinu všech hlasů.

Celkem účastníci ankety doručili přes čtyřicet čtyři tisíce dárcovských SMS a hlasovacích lístků a i letos jejich odesláním podpořili výsadby nových stromů, připomíná Hana Rambousková z pořádající Nadace Partnerství. „Vybrali jsme téměř sto padesát tisíc korun. Všechny tyto peníze putují do veřejné sbírky, která jde celá na sázení stromů. Lze proto říct, že staré stromy sázejí ty mladé,“ dodala Rambousková.

Celostátní anketa Strom roku je v republice největším ekologickým projektem svého druhu. Od roku 2002 se do ní zapojilo přes čtyři sta tisíc lidí. Cílem je rozvíjet vztah veřejnosti ke stromům a k místu, kde žijí, a zároveň upozorňovat na negativní trend ubývání rozmanitosti rostlinných druhů.

Výsledky ankety byly vyhlášeny včery v brněnském Divadle Husa na provázku. Loňským vítězem ankety se stal Hromův dub, který už přes čtyři sta třicet let stojí u Bohuňovic nedaleko Olomouce.

autor: pol
Spustit audio