Rostislav Švácha: Architektura, slovo neznámé?

24. říjen 2011
Vstupte!

"Bydlím na typickém sídlišti v Praze-Modřanech. Kvalitou sídlišť byla sociální pestrobarevnost. Apeloval bych na lidi, aby se sídlišť nebáli a neopouštěli je. Já tedy ze sídliště neodejdu. Beru to jako kulturní úkol. A byl bych rád, kdyby to tak brali i ostatní," přiznal se v jednom z rozhovorů host dnešní reprízy Vstupte!, historik umění prof. Rostislav Švácha.

Historik a teoretik umění a architektury prof. PhDr. Rostislav Švácha se narodil v roce 1952. Po studiích na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci se stal redaktorem v nakladatelství Odeon. Od roku 1985 je vědeckým pracovníkem Ústavu dějin umění Akademie věd České republiky, kde působí dodnes. Přednáší také na katedře teorie a dějin umění AVU a v odborných textech se zaměřuje na architekturu 17. až 20. století.

Tančící dům na Rašinovo nábřeží v Praze

Rostislav Švácha je mj. autorem oceňovaných knih Od moderny k funkcionalismu: Proměny pražské architektury 1. poloviny 20. století a Česká architektura a její přísnost: 50 staveb 1989 - 2004.

K tématu si poslechněte také Vstupte! s architektkou Alenou Šrámkovou.

K tématu si poslechněte také Vstupte! s architektem Miroslavem Masákem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.