21. října 2011

21. říjen 2011

Susheela Raman

Zpěvačka Susheela Raman je po předcích z jižní Indie, narodila se v Anglii a mládí strávila v Austrálii. Tam se také začala věnovat hudbě. Nejprve zpívala rock a blues, ale když v 22 letech znovuobjevila své indické kořeny, rozhodla se odjet studovat k jedné z největších indických zpěvaček, Shruti Sadolikar. Každé z jejích alb přináší odlišný koncept i vizi, na prvním z nich pracovala plné 3 roky společně s kytaristou a producentem Samem Millsem, který se později stal jejím manželem. Natáčí vlastní skladby, překvapivé coververze rockových standardů i písně indických mystiků. K jejím oblíbeným autorům patří Sri Tyagaraja; ten žil před třemi stoletími, v jižní Indii je respektovaný jako skladatel, básník a filozof, a dnes je uctívaný jako svatý muž. Susheela Raman u nás už několikrát vystoupila, a na svém dalším koncertu , v pražské Akropoli v pondělí 24. října, představí písně ze svého posledního alba Vel, které je také náplní dnešní Mozaiky.

Raise UP

Magdalene

Předkové zpěvačky Susheely Raman pocházejí z Jihoindického federálního státu Tamil Nadu, což znamená Země Tamilů. Žije zde 60 milionů lidí. Tamilština je jedním z oficiálním indických jazyků, zdejší školáci se dodnes učí tamilskou abecedu podle 2 tisíce let staré říkanky. Hlavní město Madras je proslulé díky nejpálivější variantě koření i jídla curry. Pro jeho rozvinutý automobilový průmysl bývá Madras označován za indický Detroit a pyšní se 4.5 km dlouhou pláží.

Eighteen Floors

Paal

Orfea

Susheela Raman jezdí často do Jižní Indie hledat hudební inspirace, zdálo by se tedy, že vede dva životy, jeden v Indii a jeden v Anglii - ale obojí se dle jejího názoru navzájem vyvažuje. "Když jedu do Indie, pokaždé objevím něco nového. Když jsem v Londýně, mám tolik možností vyvíjet se na všechny strany najednou - a cesta do Indie mě pak vždycky usměrní. Takže, život ve dvou kulturách je pro mě výzva k tomu, najít rovnováhu mezi tím indickým a tím světovým," říká Susheela Raman.

Vel Undu

Fools

Ennapane

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Susheela Raman

Spustit audio