Heřmanův Městec: Jedy ve vodě nechceme!

24. říjen 2011

V Heřmanově Městci chtějí skoncovat s jedy ve vodě. Město si nechá vypracovat analýzu rizik zdrojů pitné vody, která má ukázat nejvíce zasažená místa.

Radnice potom bude hledat cestu, jak se nebezpečných látek zbavit. Testy potrvají jeden rok a budou stát dva miliony korun.

Starosta Heřmanova Městce Aleš Jiroutek potvrdil, že nechtěné dědictví tady po sobě zanechalo hned několik firem. „U Heřmanova Městce jsou velice zajímavé zdroje podzemní vody. V tuto chvíli jsou trochu kontaminované, ale mělo by se poté, co se zjistí příčina kontaminace, tyto zdroje zase uvést do funkčního stavu. To znamená, že by zde měla zase být dobrá voda. Bohužel historicky tyto zdroje byly nejen ohrožovány, ale došlo opravdu k jejich poškození v několika lokalitách. Například bývalá Sempra uchovávala přes zimní období cibulky, zamrazovala je různými chemickými postřiky, ošetřovala je. Byla to intenzivní zemědělská výroba, takže průsaky hnojiva z polí se dostaly do podzemních vod. Dále to byly například uhelné kotelny, kde se dříve při spalování uhlí, ještě než se dalo do kotle, polévalo různými topnými oleji a dalšími příměsemi.“

Chcete zasílat novinky každý pracovní den na Váš email?
Zaregistrujte zdarma svoji emailovou adresu:
http://www.rozhlas.cz/pardubice/zpravodajstviemailem

autor: kop
Spustit audio