Prga se setkala s Prokopem a Princeznou

25. říjen 2011

V letošním roce vypravila Zoo Praha tři zubry evropské na jihovýchod Polska v rámci reintrodukčního programu. V září odcestovala mláďata Prokop a Princezna, nyní samice Prga.

„Prga měla odcestovat už v září, tehdy ale atypicky zareagovala na podaná anestetika. Její odjezd byl proto raději odložen. Nechtěli jsme v nejmenším riskovat,“ uvedl veterinář Zoo Praha Roman Vodička.

Na trasu Praha – Bieszczsady se Prga vypravila v pondělí 24. října. Nakládání proběhlo bez problémů. Veterinář nejprve samici uspal, poté ji spolu s chovateli bezpečně přemístil do transportního boxu. V něm Prga absolvovala cestu dlouhou více než 800 kilometrů.

„Oproti předchozím mláďatům byla Prga o něco neklidnější,“ uvedl kurátor kopytníků Zoo Praha Jan Marek. „Do aklimatizační ohrady v polských Bieszczadech vyběhla po krátkém váhání v úterý ráno. Záhy po vypuštění se setkala s mláďaty Prokopem a Princeznou.“

Ohrada leží v místě, kam na podzim a v zimě přicházejí divocí zubři. „Je zde velká šance, že se místní stádo dostane do kontaktu se zubry z pražské zoologické zahrady. Předpokládáme, že se sblíží a my je tak budeme moci na jaře vypustit do volné přírody,“ popisuje ředitel polského národního parku Tomasz Winnicki.

Národní park Bieszczady se rozkládá v jihovýchodním cípu Polska na hranicích s Ukrajinou a se Slovenskem. Žije zde jedna z nejpočetnějších populací zubra evropského, který byl ve volné přírodě vyhuben začátkem dvacátého století.

Podle pravidel plemenné knihy dostávají všichni zubři narození v Zoo Praha jména s počátečními písmeny PR. Samice Prga se narodila 15. května 2009 jako 87. mládě Zoo Praha. Je prvním potomkem samice Kaly, která do Prahy přišla z polské Lodže. Jméno Prga získala proto, že se stala prvním mládětem samice, u které se chovatelé dlouhá léta domnívali, že je neplodná a jejíž první zabřeznutí a porod ve stáří čtrnácti let bylo velkým překvapením.

autor: Zoo Praha
Spustit audio