Proč měli neandrtálci krátké nohy

25. říjen 2011
Monitor

Krátké nohy neandrtálců zřejmě nebyly nutnou daní za život v chladném klimatu. Podle nové studie byly naopak výhodou, která usnadňovala pohyb v kopcích.

Neandtrálci měli menší postavu a kratší nohy než moderní lidé. Po většinu jejich existence před 200 000 až 40 000 lety vládlo chladné klima. A protože je známo, že savci z chladných oblastí mají „kompaktnější“ tvar těla, přisuzovaly se krátké nohy a sporá postava neandrtálců vlivu podnebí. Studie zaměřené na mechaniku pohybu také naznačovaly, že pohyb neandrtálců byl ve srovnání s dlouhonohými moderními lidmi méně efektivní. Krátké nohy by pak byly daní za schopnost přežít v chladu.

Ryan Higgins z Lékařské školy Johna Hopkinse s tím však nesouhlasí, protože pohybové studie se zaměřovaly na efektivitu pohybu v rovinatém terénu. Vytvořil matematický model, který porovnával proporce dolních končetin s úhlem stoupání do kopce. Z výsledků vyplynulo, že na svahu by neandrtálec modernímu člověku lehce unikl. Neandrtálci obývali hornatější oblasti, než jaké si obvykle vybírali moderní lidé. Je proto možné, že krátké nohy nebyly ani tak adaptací na chlad, jako na běhání v kopcovitém terénu.

Tuto teorie podpořilo i zkoumání končetin různých druhů turovitých kopytníků, kteří mají podobnou stavbu nohou a také žijí v rovinatém i hornatém terénu. Výsledky ukázaly, že horští turovití kopytníci mají kratší nohy než ti, kteří obývají rovinaté oblasti – a to i když žijí ve stejných teplotních podmínkách. Zvláště nápadný je tento trend u gazel a koz.

Zdroj: Science Daily, American Journal of Physical Anthropology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.