Trojská zahrada má kousek literární stezky

25. říjen 2011

Cestou k Fata Morganě se můžete začíst do Čapkova Zahradníkova roku! Literární stezky jsou třetí aktivitou v rámci kampaně na podporu literatury, která se koná pod hlavičkou projektu „Praha město literatury“.

Vše začalo 26. září v metru, kde se cestující mohli poprvé zaposlouchat do hlasitého předčítání.
Audioknihy v rámci části Město promlouvá probíhají právě teď a skončí 30. října. Ke slyšení jsou tato díla na těchto místech:

Brumlovka, Praha 4 - Josef Masopust: Povídky z prvního a druhého poločasu
Dejvická (před NTK), Praha 6 - Kratochvíl: Puntíkáři
Františkánská zahrada, Praha 1 - Petr Sís: Tibet: Tajemství červené krabičky
Náměstí Winstona Churchilla, Praha 3 - Pavel Šrut: Lichožrouti
Stromovka, Praha 7 - Lenka Reinerová: Kavárna nad Prahou.

Literatura na chodníku na tuto akci navazuje Úryvky, každý v délce cca 100 metrů se objeví na pěti místech v Praze. „Většinou jde o místa, kam se lidé chodí projít volným krokem, beze spěchu,“ vysvětluje ředitel Městské knihovny v Praze, která projekt Praha město literatury koordinuje, Tomáš Řehák.

První z těchto literárních stezek vznikla před pár dny v Botanické zahradě hl. města Prahy. Pro tzv. červenou cestu vedoucí ke skleníku Fata Morgana byl vybrán úryvek z knihy Zahradníkův rok z pera Karla Čapka. Někdo může namítnout, že 100 metrů není žádná vycházka. Organizátoři jsou si toho vědomi, proto ke každé stezce připravují tip na delší procházku po literárním okolí. Vycházky by se měly začít objevovat na webu www.prahamestoliteratury.cz od začátku příštího roku.

Organizátoři projektu Praha město literatury věří, že se jim do konce roku podaří zrealizovat všechny zbývající vytipované stezky.

Text na červené cestě v Botanické zahradě v Troji:

Karel Čapek – Zahradníkův rok: Neprozradím vám tajemství, jak se zahradníci navzájem poznávají, zda po čichu, podle nějakého hesla, nebo tajným znamením; ale faktum je, že se hned na potkání poznávají, ať je to v kuloáru divadla, na čaji, nebo v čekárně u zubaře; první větou, kterou pronesou, si vymění své názory o počasí (“Ne, pane, takové jaro vůbec nepamatuju”), načež přejdou k otázce vláhy, k jiřinám, k umělým hnojivům, k jedné holandské lilii (“Zatrápená věc, jak se vlastně jmenuje, no, to je jedno, já vám dám od ní cibulku”), k jahodám, k americkým ceníkům, ke škodám, které natropila letošní zima, k mšici štítkové, k astrám a k jiným takovým tématům. To se jen tak zdá, že to jsou dva muži ve smokingu na chodbě divadla; v hlubší a pravé skutečnosti jsou to dva zahradníci s rýčem nebo konví v ruce. (Zahradníkův březen)

Něco o aplikaci: Písmo má velikost cca 13 cm a text je umístěn při levé krajnici „červené cesty“ od spodní brány vzhůru ke skleníku Fata Morgana. Text v BZ je stejně jako každá literární stezka doplněn QR kódem, který odvede čtenáře na microsite s doplňujícími informacemi o autorovi, knize a projektu.

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio