Jezdecká socha Jana Žižky na Vítkově v obnovené kráse

26. říjen 2011

V pondělí 24. října byla po téměř dvou letech slavnostně odhalena na pražském vrchu Vítkov restaurovaná bronzová socha Jana Žižky z Trocnova, která patří svou výškou 9 metrů, délkou 9,6 metrů, šířkou 5 metrů a váhou 16,5 tuny k největším jezdeckým pomníkům na světě.

Historie sochy začala už v roce 1882, kdy byl založen Spolek pro zbudování Žižkova pomníku. Ale na soše husitského vojevůdce začal pracovat zkušený sochař Bohumil Kafka, profesor pražské Akademie výtvarných umění, až v roce 1931. Krátce po dokončení sádrového modelu budoucího pomníku však Kafka v roce 1942 zemřel a bronzová socha byla odlita až po druhé světové válce v roce 1946 v Maškově slévárenské dílně v Praze-Karlíně.

Slavnostně byl pomník před Národním památníkem na Vítkově odhalen až 14. července 1950, v den 530. výročí vítězství husitů a Pražanů nad mnohonásobnou přesilou křižáckých vojsk na Vítkově. V roce 1999 byl historický a umělecký význam sochy spolu s Památníkem zhodnocen jejich zařazením mezi národní kulturní památky. V roce 2000 byly Žižkova socha a objekt Národního památníku na Vítkově převedeny do správy Národního muzea. Od dubna 2010 prošla socha náročnou rekonstrukcí, kterou byla pověřena společnost Houska & Douda.

Pod právě odhalenou a slavnostně nasvícenou sochou Jana Žižky si Karel Oujezdský pozval k mikrofonu generálního ředitele Národního muzea v Praze Michala Lukeše a zeptal se ho, co tento okamžik pro Národní muzeum znamená.

Spustit audio