Hvězdný prach Karla Vlacha

3. červenec 2016

Stardust, Šňůra perel nebo Měsíční serenáda… Swingové evergreeny, které českému publiku představil orchestr Karla Vlacha. Kolegové mu říkali Strejdo. V dokumentu vzpomínají Karel Štědrý, Yvetta Simonová nebo Soňa Červená. Uslyšíte i samotného Karla Vlacha v několika unikátních nahrávkách.

Pan Vlach vždycky říkal: Já jsem se vyučil v drogérii u Žida. A on strašně obdivoval tu židovskou obec. A když chtěl udělat nějakej fór, tak mi onikal, já jemu taky. Moc se mu to líbilo.

Karel Štědrý

Někdy měl moc práce nad hlavu a říkával: Myslím, že tohle by mi lidi záviděli. Protože dělal práci, kterou měl rád, při které byl šťastný a které měl hodně, takže byl spokojený. Já jsem po jeho boku prožila víc než 20 let a bylo to nádherný. Dodnes, když slyším Stardust, tak to je pro mě Karel Vlach.

Yvetta Simonová

Začínal v poválečném Osvobozeném divadle muzikálem Divotvorný hrnec a pak přes ABC až po ten Karlín. A to byly tituly jako Hello, Dolly!, My fair lady, Kabaret nebo Balada z Hadrů. On uměl respektovat potřeby jeviště a to je dar, to je kumšt.

Antonín Hardt, exředitel Hudebního divadla Karlín

Karel Vlach postavil svou první kapelu už na sklonku 30. let a po válce pak začal spolupracovat s Janem Werichem. S nástupem rozhlasu a televize v 50. letech se stal orchestr Karla Vlacha nedílnou součástí většiny zábavných pořadů. Vznikly dokonce první pěvecké soutěže a písničkové pořady.

Gott, Simonová, Chladil

Karel Vlach

Hity jako Mám malý stan, Já jsem zamilovaná, Normálně, O nás dvou se hrají dodnes, samozřejmě s originálním doprovodem Vlachova orchestru. Doprovázel celou plejádu oblíbených zpěváků: Yvetta Simonová, Milan Chladil, Karel Gott, Vlasta Průchová… Ti všichni patřili ke stálicím slavného orchestru.

Hudební divadlo Karlín

Hlavním působištěm Karla Vlacha se později stalo Hudební divadlo v Karlíně, kde se podílel na realizaci českých premiér světových muzikálů. Karel Vlach byl navíc schopným manažerem svého orchestru a houževnatě pobízel české autory a textaře k tvorbě původní české populární hudby.

autor: jht
Spustit audio

Související