Kulturní tipy

26. říjen 2011

V klubu Jazz Dock dnes ve 22:00 vystoupí energické kvinteto Kneebody. Pětice hudebníků, kteří většinou pocházejí z Los Angeles, pracuje s jazzovou instrumentací, to jim však nebrání využít zkušenosti z popu, improvizované hudby, elektroniky či progresivního rocku.

V Galerii kritiků v paláci Adria představuje svá díla malířka Anna Neborová. Věnuje se volné tvorbě, ale i dětské ilustraci, za kterou byla už několikrát oceněna. Výstava s názvem Černá zahrada potrvá do 13. listopadu.

Do městské knihovny na Mariánském náměstí se můžete vydat na zajímavou přednášku Dáma s jednorožcem a láska mystická. „S paní Hanou Blochovou se podíváme na středověkou symboliku Dámy s jednorožcem jako dokladu duchovního odkazu Ježíšových učednic na jihu Francie. Řeč bude i o legendách - o Marii Magdaléně, Marii Egyptské nebo Marii Salomé a o křesťanské mystice ženských klášterů, která navazuje na mystéria starověkých bohyní," říká mluvčí knihovny Veronika Chruščová. Přednáška bude doplněna zpěvem a gotickou harfou a začne v 19:00.

Dnes začíná festival komorní hudby s názvem Svátky hudby v Praze. Významný český houslista Václav Hudeček už 20 let zve na podium Kostela svatých Šimona a Judy v Praze hosty - nejen známé hudebníky, ale i mladé talenty. Společně s ním se dnes představí klavírista Lukáš Klánský. Od 19:30 zazní skladby Haydna, Chopina nebo Mendelssohna.

Pokud dáváte přednost šansonům, vyražte do kulturního střediska Art Space Řetězová 7. Od 19:30 zde vystoupí zpěvačka a herečka Marta Balejová s programem Život je velký kolotoč. Těšit se můžete na písně autorské i převzaté ze světového repertoáru, například od Edith Piaf.

Evropa z letadla je název výstavy, kterou můžete vidět v Národním zemědělském muzeu v Kostelní ulici. Představuje letecké snímky ze čtyřměsíční cesty manželů Karla a Miluše Dohnalových po šesti evropských zemích v roce 2009. Za 80 motorových hodin uletěli přes 8 000 námořních mil a pořídili 7 500 leteckých snímků. Výstava, která potrvá do 8. ledna příštího roku, nabídne ty nejkrásnější.

Fanoušci rockové kapely Jasná páka by si neměli nechat ujít dnešní koncert v pražském Kulturním centru Vltavská. „V roce 2011 slaví Jasná páka 30. výročí svého založení. Kapela se rozhodla toto výročí oslavit koncertním turné. Na rozdíl od své koncertně aktivní „sestry" kapely Hudba Praha je Jasná Páka v dnešní době pouze občasně působící projekt - a proto je svátkem pro všechny její příznivce každý koncert," říká mluvčí centra Václav Votruba. Koncert Jasné páky odstartuje ve 20:00.

V Malostranské besedě od 20:00 zazpívá a zahraje Tony Linhart a jeho kapela Pacifik. Hostem večera bude skupina Cestáři.

V Balbínově poetické hospůdce ve 20:00 vystoupí folková legenda Jindra Kejak.

V Divadle Kampa se představí zpěvačka Kateryna Kolcová-Tlustá s kytaristou Borisavem Prelićem. Koncert s názvem Veď mě, lásko, který je součástí festivalu Nad Prahou půlměsíc, začne v 19:00.

autor: Renáta Šedivá
Spustit audio