Jiří Suchý pracoval v zahradě. A v rámci projektu Kořeny osobností vysázel strom.

31. říjen 2011

„Až večer řeknu v divadle, že jsem manuálně pracoval, nikdo mi neuvěří,“ okomentoval krátce po jedenácté hodině své počínání v botanické zahradě pan Jiří Suchý. Ale věřit by měli! V rámci projektu Kořeny osobností totiž 27. října 2011 vysadil v části venkovní expozice zvané Lesní biotopy východní Asie strom Pterocaria stenoptera (lapina úzkokřídlá).

Zahradnického nářadí (rýče) se zmocnil bez otálení a práce se zhostil s naprostou bravurou a grácií! V rozhovoru s novináři se přiznal, že miluje všechny stromy a nemá některý druh víc oblíben. A víte proč? „Strom toho mnoho nenakecá,“ konstatoval Jiří Suchý, který je rád, že se po dnešku dostal do velice slušné společnosti. V rámci Kořenů osobností totiž před ním už vysázely „své stromy“ takové veličiny, jako je Jiřina Jirásková, Jiří Menzel, Otakar Vávra, Lucie Bílá, Josef Masopust, Karel Gott, Petr Čech, herci Divadla Járy Cimrmana… prostě samí slovutní lidé.

A pokud by si prý mohl vybrat a bylo v jeho moci přizvat k vysazování stromů některého ze svých hereckých kolegů, odpověděl Jiří Suchý bez rozmyšlení: „Rád bych se zde sešel s Janem Werichem, Jiřím Voskovcem či Oldřichem Novým.“
Jiří Suchý popřál novému přírůstku hodně zdaru. A my jemu na oplátku též!

Jiří Suchý v trojské botanické zahradě

Projekt Kořeny osobností byl zahájen v únoru roku 2009 výsadbou dvou vzácných druhů tropických orchidejí. Zahradnicemi se staly zpěvačka Lucie Bílá a herečka Aňa Geislerová. Od té doby přibyly v Zahradě téměř tři desítky nových exponátů. Zahrada zamýšlí, že jednou dají vzniknout stezce Kořenů osobností.

A ještě něco o stromu:

Pterocaria stenoptera je listnatý opadavý strom, který dorůstá do výšky až 15 metrů. Nenápadnými květy se rozpučí od července do srpna. Tento druh pochází z Číny (proto byl umístěn v biotopech). Strom má rád hlubokou, živnou a vlhčí půdu. A nepohrdne umístěním na plném slunci. Zakořeněné rostliny snáší i silnější podmáčení a tuhou zem. Má množství silných kořenů při povrchu, je nutné jej sázet dál od budov a podezdívek (alespoň 5 m).

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio