V chomutovském zooparku bylo zasazeno 21 stromů

31. říjen 2011

Podkrušnohorský zoopark se v pátek 28. 10. 2011 připojil k celorepublikovému happeningu v sázení stromů. Historicky první pokus o rekord v množství vysazených stromů a lidí zapojených do sázení vyhlásila brněnská Nadace Partnerství. Cílem happeningu bylo připomenout důležitost a význam stromů, zažít něco výjimečného a oslavit den stromů, který si připomínáme právě 28. října.

Vedení zooparku se rozhodlo vyzvat k sázení stromů v areálu zooparku veřejnost a zájemcům vyšlo vstříc hned několika způsoby. Lidé si mohli zasadit strom, který si sami dovezli, nebo si vybraný druh předem objednat či přispět na vysazení stromů libovolnou částkou. Většina z nich zvolila tu těžší, ale příjemnější variantu. Po předchozí domluvě se vydali do zooparku a na předem vybraných místech sázeli stromy, které jim budou připomínat dnešní sváteční den. Celkem bylo v areálu vysazeno 21 stromů. Lidé sázeli buky, duby, vrby i lípy. „Svůj“ strom zasadila i ředitelka PZOO Bc. Iveta Rabasová, její zástupkyně Ing. Drahomíra Slačíková a několik dalších zaměstnanců zooparku.

Strom vysadily i děti trávící podzimní prázdniny v místním Ekocentru. Z možnosti připojit se k rekordu měli velkou radost a při sázení lípy se dozvěděli mnoho informací o ekologickém významu stromů.

Sázení bylo zdokumentováno a počet stromků a lidí byl předán agentuře Dobrý den, která rekord zanese do České databanky rekordů.

autor: Podkrušnohorský ZOOPARK Chomutov
Spustit audio