Benešov se stal nejlepším středočeským městem pro podnikání

31. říjen 2011

Nejlepším středočeským městem pro podnikání se stal Benešov. Vyplývá to ze zveřejněných výsledků 4. ročníku výzkumu Město pro byznys týdeníku Ekonom.

Vedení benešovské radnice si ocenění převzalo v pražském hotelu Paříž. Benešov se posunul do čela z loňského čtvrtého místa. Hodnoceno bylo 26 měst ve Středočeském kraji.

První příčku si město zasloužilo hlavně díky výsledkům v oblasti podmínek pracovního trhu a vstřícnosti přístupu zdejších úředníků, kde se hodnotí třeba i počet strážníků, kapacita mateřských škol nebo elektronická komunikaci radnice. Hodnotilo se padesát kritérií jako je podpora podnikání ze strany úřadů, atraktivita lokality nebo třeba cenové podmínky.

„V podstatě se vyjadřovali drobní podnikatelé, kteří musí na ten úřad dojít a od A do Z si tu všechno vyřídit sami. Samozřejmě se tam posuzovala i transparentnost toho úřadu, podpora webových stránek, úřední hodiny,“ říká tajemnice benešovské radnice Miluše Stribůrková a pokračuje: „Na vzdělávání úředníků jsme získali čtyři miliony korun, vyšly nám tři úspěšné dotační tituly financované z programu lidských zdrojů a z Norských fondů. Dokonce jsme měli úřední výjezd na Island,“ dodává tajemnice s tím, že úředníci to mají jako velký bonus ze strany zaměstnavatele.

Vedení radnice věří, že i vzdělávání se promítlo do chování zaměstnanců, protože bylo vyhodnocováno první pololetí letošního roku, kdy už bylo vzdělávání v běhu. Benešov získal také uznání za nejlepší e-mailovou komunikaci. Zdejší radnice se snaží být maximálně transparentní a všechny zakázky nad sto tisíc korun zveřejňuje na úřední desce. „Získali jsme ještě speciální ocenění za komunikativnost úřadu. To jsme byli ocenění jako sedmý nejlepší úřad v republice, včetně pražského magistrátu,“ dodala Miluše Stibůrková.

A jak se na úspěch při výzkumu Město pro byznys dívají samotní podnikatelé ve městě?

Město Benešov (letecky)

„Jsem rád, že Benešov zvítězil. Nové vedení radnice je k podnikatelům trochu vstřícnější, než vedení minulé,“ řekl majitel restaurace U Zimů Bohumil Zima a postěžoval si současně na nedostatek kvalitního personálu v pohostinských službách. Podle majitele restaurace jsou i přes ocenění radnice pořád v podpoře podnikání rezervy. „Kdyby se propojilo Konopiště, kde je přes léto hodně lidí a v Benešově není nikdo, tak by to přineslo všem živnostníkům víc zákazníků a větší kšefty,“ dodal šéf benešovské restaurace.

Podobný názor na vítězství Benešova v průzkumu má i prodejce automobilů v tamním autosalonu KIA. „Je to veliká radost. Mě to těší, jako další lidi z Benešova. Je to šance, aby i mladí lidé věděli, že v podnikání je síla a že se mohou i oni rozvíjet svým vlastním způsobem,“ řekl František Sedláček.

Jak si povede Benešov v republikovém kole výzkumu bude jasné 30. listopadu, kdy se v Praze uskuteční vyhlášení v celorepublikovém žebříčku výzkumu Města pro byznys.

autor: Karel Chlumec
Spustit audio