Poslušné součástky

2. listopad 2011

Výzkumníci vyvinuli materiál, díky kterému součástky mění svou funkci, z odporu se může stát dioda, tranzistor a tak dále…

Současné elektronické součástky mají danou a pevnou strukturu svých elektronických obvodů. Pro vytvoření více funkcí tedy potřebujeme více součástek. V budoucnu to ale už platit nemusí – pokud pro takové součástky vytvoříme správný speciální stavební materiál.

Výzkumníci z americké Northwestern University vyvinuli nanomateriál, který uvnitř svého objemu operativně mění směr elektrických proudů. A to dokonce v rámci trojrozměrné struktury. Díky tomu se může stejná součástka stát postupně odporem, diodou, tranzistorem nebo spínačem. Takové detailní řízení směru, proudové hustoty a rychlosti elektronů může v oblasti elektronických počítačů znamenat přelom − počítače budou adaptivně měnit svůj hardware podle typu úkolů, které budou řešit.

Proměna součástky je založena na detailním přeskupování nanočástic. Větší částice tohoto nového materiálu mají asi 5 nanometrů v průměru, jsou elektricky vodivé a jsou pokryty elektricky kladně nabitou látkou. Obklopeny jsou záporně nabitým nanomateriálem o menších rozměrech. Elektrické signály, které do určitých oblastí tohoto materiálu vyšleme, pak vyvolají jeho přeskupení. Vytvoří se tak usměrněné shluky záporně nabitých částeček, atomů či iontů, a to vede ke vzniku oblastí s různou elektrickou vodivostí. To elektrony přinutí cestovat uvnitř materiálu po optimální dráze, vytvoří se tedy specifický druh obvodu či součástky. Pokud obvod daného typu už nebudeme potřebovat, dalším signálem vyvoláme jiné rozložení částeček. Tak vznikne součástka s jinými vlastnostmi.

Zdroje: Popular Science, Physorg.com, The Register

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.