Dračí jezdec chrání

3. listopad 2011

Kosmická loď Dragon firmy SpaceX bude mít záchranný systém DragonRider, který bude chránit životy astronautů během téměř celé startovní fáze letu.

Dragon od firmy SpaceX, první soukromá pilotovaná kosmická loď v historii, bude mít unikátní záchranný systém. Ten bude chránit životy kosmonautů během téměř celé startovní fáze kosmického letu.

Start a přistání jsou nejrizikovějšími fázemi letu každé kosmické lodi. Firma SpaceX vytvořila pro svoji kosmickou loď Dragon zcela nový záchranný systém, který bude pracovat právě během první etapy letu. Je to doba od startu lodi, umístěné na vrcholu nosné rakety Falcon, až prakticky po její navedení na oběžnou dráhu Země. Tento systém se obecně nazývá Launch abort system (systém zrušení startu), ale tady dostal neoficiální přezdívku DragonRider − Dračí jezdec.

Většina dosavadních podobných systémů se nacházela ve zvláštní věžičce umístěné na špičce nosné rakety. Tato věžička obsahovala záchranné rakety na tuhé palivo, které se v případě selhání nosné rakety ihned aktivovaly a rychle kosmickou loď s astronauty odnesly do bezpečné vzdálenosti od nosné rakety. Tak se v minulosti podařilo zachránit např. ruské kosmonauty, kteří startovali v lodi Sojuz. Záchranná věžička ale zpravidla poměrně brzy po startu odpadávala, a proto se od jisté výškové hladiny už nedala použít.

<p> <iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/aM6g7JwvnjI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Záchranný systém DragonRider je jiný. Není založen na přídavné věžičce, ale místo toho je umístěn přímo ve stěnách kosmické lodi a raketky systému se neodhazují. Proto umožňuje ochranu astronautů před nosnou raketou nebo jejími stupni po celou startovní fázi letu bez výškového omezení. Takový rozsah ochrany při startu je v dějinách kosmických letů unikátní. Firma SpaceX chce astronautům zajistit vyšší úroveň bezpečnosti i přesto, že za "jízdenku do kosmu" pro jednoho člověka bude účtovat „jenom“ 20 milionů dolarů. Místo na palubě ruské lodi Sojuz stojí 63 milionů dolarů.

Nový záchranný systém bude navíc levnější než dosavadní běžný typ. A celá loď Dragon bude mnohonásobně použitelná, záchranný systém DragonRider může fungovat opakovaně.

<p><iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/SmkP6GySJe0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Ve výhledových studiích firmy SpaceX mají dokonce boční raketky záchranného systému další funkci: tou je řízení přesného přistání kosmické lodi na planetách s nízkou gravitací, např. na Marsu.

Zdroj: Physorg.com, Universe Today

<p> <iframe width="610" height="443" src="https://www.youtube.com/embed/cNeev7dkdWw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.