V Perninku otevřeli obnovený historický lesopark

31. říjen 2011

Unikátní historický lesopark otevřela v krušnohorské obci Pernink společnost Lesy České republiky. Významná přírodní památka se rozkládá na území větším než jeden hektar. Náklady na obnovu přesáhly šest milionů korun. Většina finančních prostředků byla poskytnuta z dotace Evropské unie.

Kompletně obnovený lesopark v Perninku, který začal občanům sloužit koncem října, je významnou přírodní památkou. Návštěvníci se mohou projít nově vybudovanou naučnou stezkou s informačními panely, ze kterých se dozvědí množství cenných a užitečných informací.

Původní lesopark vznikl v Perninku v době mezi světovými válkami za přispění místního okrašlovacího spolku na ploše o rozloze 45 hektarů. Po druhé světové válce pustl a postupně se měnil v les, některé jeho původní části prakticky zanikly. Díky poloze v bezprostřední blízkosti obce byla ještě do doby před obnovou patrná a používaná síť původních, prošlapaných chodníků. Oblast kolem Perninku totiž patří mezi turisticky atraktivní místa Karlovarského kraje. Tato část Krušných hor je cílem výletů nejen místních lidí, ale i návštěvníků ze vzdálenějších lokalit. Některé původní chodníky se proto nyní dočkaly své obnovy. Regenerace lesoparku proběhla ve dvou etapách.

Obnovený lesopark v Perninku

Při obnově bylo také vysazeno více než 11 tisíc stromů a keřů, 26 druhů listnatých a sedm druhů jehličnatých. Mezi nově vysázenými listnatými dřevinami návštěvníci najdou javor babyku, brslen evropský či štědřenec alpský, jehličnany obohatí borovice černá, smrk omorika nebo tis červený.

autor: zdt
Spustit audio