Vytříděný odpad vydělá peníze pro sloní rodinku v ostravské zoo

31. říjen 2011

V listopadu mají všichni Ostravané možnost podpořit tříděním odpadu slůně Rashmi. Rozsáhlou kampaň nazvanou Třídíme pro slůně zorganizovala společnost OZO Ostrava společně s příspěvkovou organizací Zoo Ostrava. Za každý kilogram vytříděného odpadu dostane ostravská zoo korunu pro potřeby a výživu sloní rodinky.

Za každý kilogram plastu, skla, papíru, nápojových kartonů a kovů, který vytřídí Ostravané v období od 1. do 30. listopadu 2011 do barevných kontejnerů, věnuje společnost OZO Ostrava jednu korunu ostravské zoo pro potřeby a výživu sloní rodinky. Na celou akci bude ostravskou veřejnost upozorňovat spotová kampaň v rádiích, billboardy a plakáty po celé Ostravě, ale i barevná inzerce v denním tisku.

Neustále se snažíme občany v naší svozové oblasti v třídění odpadu podporovat. Každoročně zaznamenáváme nárůst množství složek odložených v barevných kontejnerech, což nás těší. Podporujeme snahu Ostravanů třídit odpad, a to nejen budováním nových míst s kontejnery či rozšířením počtu komodit pro separaci – kromě plastů, papíru a skla mohou Ostravané třídit také nápojové kartony, kovové obaly, drobné elektrospotřebiče, zeleň ze svých zahrádek či textil – ale také pořízením speciálních tašek na třídění odpadu do 3000 ostravských domácností,“ popsal snahy společnosti OZO Ostrava její ředitel Ing. Karel Belda s tím, že správné třídění tak umožňuje další využití těchto odpadů jako surovin, které nemusejí skončit na skládce. Tašky na třídění pak na základě pozitivního hodnocení z řad občanů OZO Ostrava rozšíří na jaře příštího roku do všech ostravských domácností.

V Ostravě v současnosti existuje 1240 stanovišť k třídění odpadu. Takzvaná separační hnízda mohou Ostravané najít prakticky v každé druhé ulici a i díky tomu vytřídí o třetinu více odpadu než před pěti lety. Jen za první pololetí letošního roku v barevných kontejnerech skončilo celkem 4035 tun odpadu, což představuje měsíčně na 700 tun tříděného odpadu k dalšímu zpracování. Chcete vědět, kolik Ostravané pro slůně Rashmi a jeho rodinku tříděním odpadu vydělají v listopadu? „O výsledcích kampaně budeme samozřejmě veřejnost informovat zveřejněním vytříděné částky pro slůně a jeho rodinku, a to jednak na našich webových stránkách, jednak také prostřednictvím zdejších médií. Věřím, že Ostravané budou v listopadu třídit odpad ještě usilovněji než obvykle a že částka, která pomůže sloní rodince ve zdejší zoo, tak bude co nejvyšší,“ řekla ke kampani tisková mluvčí OZO Ostrava Mgr. Vladimíra Karasová.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio