Za akci StB Asanace jde za mříže jediný obžalovaný

Deset trestů si od soudu odnesli bývalí příslušníci komunistické státní bezpečnosti zapojení do akce Asanace. Jeden půjde do vězení na tři roky a dalších devět dostalo podmínku. Akcí Asanace se na přelomu 70. a 80. let snažila StB donutit vytipované odpůrce režimu hlavně z řad Charty 77 k dobrovolnému opuštění republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

soudní síň

soudní síň | Foto: Justice.cz

Mužem, který půjde do vězení, je dnes 52letý Petr Žák, už dříve odsouzený k 5,5 roku odnětí svobody za jinou trestnou činnost, a tak ve vězení stráví 8 let. Státní zástupkyně Jana Herzigová je spokojena: "Řekla bych, že nad rámec svých pracovních povinností se zúčastnil různých úkonů v podobě domovních prohlídek, výslechů manželů Čeřovských, výhrůžek a podobně. Na místě je proto nepodmíněný trest."

Žák ale bude pykat v mírnější věznici, rozhodla dnes soudkyně Kateřina Kohoutková. Ostatní dostali podmínku hlavně kvůli jejich vysokému věku a zdravotnímu stavu."Součástí spisu jsou lékařské zprávy a s výjimkou pana Žáka není zravotní stav příznivý," uvedla Kohoutková.

S trestem pro Žáka není příliš spokojený poškozený Zbyněk Čeřovský: "Myslím, že ten trest je minimální." Žák, bývalý šéf odboru boje s vnitřním nepřítelem na krajské správě v Hradci Králové, se jednání neúčastnil. Prostřednictvím svého obhájce se ale proti rozsudku odvolal.

Za Asanaci byli loni odsouzeni k podmíněným trestům čtyři vysocí funkcionáři předlistopadového federálního ministerstva vnitra. Tehdejší ministr vnitra Jaromír Obzina, který akci Asanace nařídil, byl souzen v samostatném procesu. Letos v lednu však zemřel.

Marek Janáč, Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme