Práci obviněných litoměřických soudců si rozdělí jejich kolegové

31. říjen 2011

Od minulého čtvrtka vyšetřují kriminalisté případ zneužívání pravomoci a braní úplatků na Okresním soudu v Litoměřicích. Podle vyšetřovatelů se ho se měli dopustit dva soudci a jedna administrativní pracovnice.

Policisté se o soudce Josefa Knotka, který u litoměřického soudu působí už několik desítek let, zajímají podruhé. Před šesti lety čelil obvinění z toho, že měl údajně zahladit nehodu bývalého soudce Nejvyššího soudu Zdeňka Sováka, který havaroval v opilosti u Lovosic. Tehdy ho mělnický i pražský soud zprostil obžaloby.

Teď je ve vazbě, zatímco druhého stíhaného Ladislava Jelínka, který je litoměřickým soudcem přibližně půldruhého roku, vyšetřuje policie na svobodě.

„Pro soud je to jistě nepříjemná věc. Obtížné je jakékoliv vyhodnocení, předjímání čehokoliv či hodnocení toho co je známo v minimální míře, neboť ty údaje, které máme k dispozici, jsou v zásadě ty údaje, jež také k dispozici jdou z médií.“ tvrdí předsedkyně litoměřického soudu Václava Porubiaková. Za co jsou stíháni, prý neví: „Skutečně nejsou známy... nejsou mi známy ani konkrétní sdělení obvinění, takže se k tomu nemohu vyjádřit.“

Podle Lenky Bradáčové z KSZ však jsou obviněni za přijetí úplatku a zneužití pravomocí. Uvedla, že jejich jednání má spojitost s rozhodovací činností na úseku trestního řízení. Stíhaným hrozí až osmileté tresty.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio