Na festivalu Týden vědy a techniky můžete nahlédnout do vědeckých laboratoří i astronomického dalekohledu

1. listopad 2011

Exkurze do vědeckých laboratoří, pozorování hvězd astronomickými dalekohledy, ukázky aplikací v biomedicíně nebo promítání tematických filmů. To je jen krátký výčet aktivit, které nabídne letošní festival Týden vědy a techniky v řadě měst České republiky.

Jedenáctý ročník vědecké přehlídky odstartoval včera v sále Akademie věd České republiky symbolickým přestřihnutím stužky.

Několikery nůžky v rukou zástupců z řad vědců a partnerů festivalu přestřihly symbolickou startovací stužku a zahájily tak jedenáctidenní vědeckou přehlídku Týden vědy a techniky. Prezentovat se na něm mají všechny vědní disciplíny formou interaktivních seminářů v prostorách laboratoří a výzkumných ústavů po celé České republice. Jak řekla organizátorka Miroslava Klimentová, největší vědecká přehlídka u nás má za cíl především oslovit laickou veřejnost a ukázat, že i věda má své kouzlo.

"V prvé řadě se zaměřujeme na středoškolskou mládež, kterou chceme motivovat nebo rozvíjet jejich snahy v budoucnu se třeba věnovat vědecké kariéře, ale také chceme oslovit širokou veřejnost," říká organizátorka.

Jedním z těch, kteří stříhali stužku na zahájení přehlídky, byl i předseda spolupořádající Akademie věd České republiky Jiří Drahoš. Ten při svém úvodním slovu vyjádřil radost z toho, že i po jedenácté může Týdnu vědy a techniky otevřít dveře akademie.

"Jsem hrdý na to, že nejvýznamnější vědecká instituce je hlavním tahounem nejvýznamnějšího vědeckého festivalu."

Slavnostní zahájení přehlídky bylo zároveň i vernisáží výstavy o práci a životě vynálezce měkkých kontaktních čoček Otto Wichterleho. Právě jeho vědecká práce odpovídá podle Jiřího Drahoše mottu letošního ročníku Týdne vědy a techniky, které zní „Věda pro život".

"Jeho slavný čočkostroj, to byl vynález na odlévání kontaktních čoček ze stavebnice Merkur, má 50 let. Myslím si, že přesně takové objevy dokumentují, že věda je pro život. 100 milionů nositelů jeho kontaktních čoček je úžasná věc, nemyslíte?"

Na vernisáž se přišla podívat i manželka slavného chemika a zakladatele makromolekulární chemie Linda Wichterlová.

"Moc se mně to tady líbí, že si s tím dali takovou velikou práci. Jsem překvapená," řekla.

Týden vědy a techniky můžete navštívit v Praze i jiných městech České republiky až do 11. listopadu. Podrobný program najdete na webových stránkách festivalu, kde se můžete na jednotlivé přednášky a exkurze zaregistrovat.


autor: eku
Spustit audio