Původce syndromu bílého nosu potvrzen

2. listopad 2011
Monitor

Severoameričtí netopýři jsou pod těžkým tlakem. Vědcům z Tennesseeské univerzity se nyní podařilo potvrdit původce jejich záhadného onemocnění.

V roce 2006 se v koloniích severoamerických netopýrů objevilo nové onemocnění, které jich dosud zahubilo víc než jeden milion. Projevuje se úbytkem tělesného tuku, neobvyklým chováním během zimování, lézemi na blánách křídel a nakonec smrtí. Typickým příznakem je i bílý povlak na čenichu netopýrů, podle kterého nemoc dostala označení syndrom bílého nosu.

Kauzální příčina dlouho nebyla známá. Nejpravděpodobnějším podezřelým však byla houba Geomyces destructans, která byla objevena v kožních lézích nemocných netopýrů. Problémem bylo, že stejný druh houby se hojně vyskytuje i v koloniích evropských netopýrů, kde žádné škody nepáchá. Přesto byla nyní identifikována jako hlavní viník. Biologové z Tennesseeské univerzity vystavili houbě skupinu zdravých netopýrů hnědavých (Myotis lucifugus) v podmínkách, které napodobovaly zimování. Netopýři onemocněli a nemoc si vzájemně předávali přímým kontaktem. V kontrolní skupině se však žádný případ syndromu bílého nosu neobjevil.

Je to první přímý důkaz o tom, že houba Geomyces destructans je primárním původcem onemocnění. V Severní Americe je pravděpodobně relativně nová a netopýři se jí zatím nestačili přizpůsobit tak, jak to zřejmě udělali jejich evropští příbuzní.

Zdroj: University of Tennessee

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio