Lochotínský park v Plzni možná získá jednu z původních dominant altán Chotkovo sedátko

2. listopad 2011

Občanské sdružení Pod Zeleznou horou chce v plzeňském parku na Lochotíně, který je nejstarší v Plzni, obnovit altán nazvaný Chotkovo sedátko. Město Plzeň se rozhodlo iniciativu podpořit a na obnovu místa, které založil purkmistr Martin Kopecký, přispěje částkou více než 200 tisíc korun. Správa veřejného statku města Plzně už uzavřela s občanským sdružením dohodu o partnerství v projektu Dýchejme za park na Lochotíně.

Vybudování altánu přijde na zhruba 300 tisíc korun. Více než dvě třetiny peněz poskytne město, pokud ale sdružení získá zbytek z grantu. Altánek chce uskupení mladých lidí vystavět i vlastní dobrovolnou prací. V rámci pomocných činností hodlají odpracovat minimálně 100 hodin. Město zpracuje projektovou dokumentaci, zajistí úpravu stávajících ploch, podlahu a nákup mobiliáře. Pro obnovu Lochotínského parku bylo vydáno územní rozhodnutí. Stavební povolení pro první etapu je v platnosti do ledna 2012. V nejbližších dnech proto požádá Správa veřejného statku města Plzně o prodloužení platnosti.

Lochotínský park existuje už téměř 180 let. Jeho vznik ve 30. letech 19. století souvisel s plánem vybudovat v Plzni lázně s velkým parkem. Ty měly využívat pramen údajně léčivé vody na svahu lochotínského vrchu. Lázně zahájily provoz v roce 1834. Úspěšné nebyly, ale park, který je obklopoval, se dále rozšiřoval. Z pěti hektarů při založení se do roku 1945 rozrostl na více než 70 hektarů.

Chotkovo sedátko v Lochotínském parku na dobové pohlednici

Sdružení plánuje na obnoveném místě pořádat kulturní a společenské akce komorního charakteru. Spolupracovat bude s týmem, který zajišťuje v Plzni přípravy na rok 2015, kdy se Plzeň stane evropským hlavním městem kultury.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio