Měšťanská beseda v Plni má nové digitání kino a upravené sály

2. listopad 2011

Secesní Měšťanská beseda v Plzni nově nabízí digitální kino, upravený Klostermannův a Velký sál a výrazně rozšířený program nové sezony 2011/12. Kinosál prošel v září digitalizací za téměř tři miliony korun, z toho 800 tisíc korun dal státní fond kinematografie.

Kinosál tak nově promítá kromě klasických také filmy z digitálních kopií. Podle dramaturga kina Davida Brabce jsou kvalitou srovnatelné s 35milimetrových filmem, ale často ho i předčí. Digitalizace umožní promítat ve formátu 3D, díky čemuž očekává kino růst návštěvnosti. Nabídne přímé přenosy světových operních a baletních scén.

Z interiérů Měšťanské besedy, do jejichž renovace investivalo město téměř 2,5 milionu korun, prošel nejvýraznější proměnou Klostermannův sál, který získal novou výmalbu, podlahu, větrání i dlouhý bar. Velký sál, kde se odehraje nejvíce plesů v Plzni, má novou podlahu, malý sál nové židle.

Beseda letos od ledna do prosince naplánovala 2000 akcí, z toho 800 kulturních, a očekává celkovou návštěvnost asi 125 tisíc lidí. Z hudby budou novinkou koncerty rockových legend, jako jsou Blue Effect, Matadors a Vladimír Mišík, a také cyklus Hravá sobota, kdy se budou s dětmi setkávat dva klauni v pořadu plném písniček, tancování, malování a soutěží. Písničková pohlazení bude v Besedě uvádět Béďa Šedifka Röhrich, legenda trampské hudby, cyklus operety a muzikálu Jiří Untermüller, folkové večery hudební vydavatelství Avik a svůj pořad bude mít také přední český mim Michal Hecht.

autor: Petra Kosová | zdroj: ČTK
Spustit audio