Podzimní nálada v Zoo Ostrava

4. listopad 2011

Podzim umí být krásně barevný. A mnozí příznivci naší zoo tvrdí, že právě na podzim, kdy se zbarvuje listí stromů do nápadných žluto-oranžovo-červených odstínů, je nejkrásnější.

V letošním roce se Zoo Ostrava rozhodla pro své návštěvníky, kteří do ní zavítají do mimo hlavní návštěvnickou sezónu, zavést levnější vstupné oproti zbytku roku. Chceme tak lidem připomenout, že areál zoo je pro ně otevřený každý den v roce a že v každém ročním období má zoo své kouzlo. A to nejen v podzimním barevném hávu, ale třeba také pod sněhovou pokrývkou. Zároveň jsme si však vědomi, že v chladnějším období je přece jen provoz zoo trošku omezený. Některá zvířata opustí své letní příbytky do teplého zázemí, kam za nimi lidé bohužel nemohou. Patří mezi ně např. skupina vzhledem i hlasem nápadných lemurů vari, obývající ostrůvek v blízkosti pavilonu slonů, či řada pestrobarevných ptáků z voliér ptáků Tibetu a Číny, umístěných nedaleko vstupu do zoo. Také čas strávený v zoo se v chladných dnech o něco zkrátí, lidé např. nemohou plně využít klidové části Botanického parku k posezení a odpočinku tak, jak se to nabízí v letním období.

V těchto dnech ale mohou návštěvníci stále obdivovat krásně se vybarvující stromy, mezi něž patří například dub bahenní (Quercus palustris), který se nachází u pavilónu Tanganika. Jde o u nás zdomácnělou dřevinu s krásnými listy a zajímavou stavbou koruny. Patří k nejatraktivněji zbarveným listnáčům volné přírody u nás. Dalším nepřehlédnutelným druhem je popínavá rostlina s příznačným názvem přísavník pěticípý též loubinec pěticípý (Parthenocissus quinquefolia), jehož ohnivě červené olistění upoutá na první pohled. Je k vidění, kromě jiných lokalit, právě u pavilonu Tanganika, kde je jím porostlá celá jedna stěna stavby. U venkovního výběhu šimpanzů lze obdivovat stromy rodu javor (Acer) či habr (Carpinus) v jejich červeném a žlutavém hábitu.

Podzim v Zoo Ostrava
autor: Zoo Ostrava
Spustit audio