4. listopadu 2011

4. listopad 2011

The Mekons: Natural

Existují umělci, kteří se proslaví jedním hitem, a také skupiny, které dokážou oslovit široké publikum dlouhodobě. Zvláštním případem jsou kapely kultovní, které hrají pro úzký okruh fanoušků i hudebních odborníků, a přitom si dokážou udržet invenci a originalitu po celou dobu celé své existence.

Mnohé z nich dodnes v Česku nevystupovaly, což je případ britské skupiny Mekons, která se k nám chystá na svůj vůbec první koncert. Mekons bývají označování za jednu z nejdéle existujících kultovních skupin – vznikli v punkrockové éře, ale přitom se proti punkrocku samotnému bouřili.

Prošli řadou stylových i personálních změn, pohrdají vším módním. Stali se oblíbenci anglického DJe Johna Peela i amerického rockového kritika Lestera Bangse, který o nich prohlásil, že „jsou tou nejvíce revoluční sestavou v dějinách rock and rollu“.

V současné době vydávají své 26. album, jehož repertoár představí i na svém pražském koncertě ve středu 9. listopadu klubu Jazz Time. V dnešní Mosaice uslyšíme jejich dřívější a velmi ceněné album Natural.

Burning In The Desert BurningDark Dark DarkGive Me Wine Or Money I když Mekons byli ve svých počátcích ovlivněni punkrockem, později vstřebali další a často nečekané inspirace, jako například country či reggae – a vedle provokativních a drásavých skladeb mají v repertoáru i překvapivě melodické skladby – jako třeba Diamonds – Diamanty.

Diamonds

Perfect Mirror

The Hope And The Anchor

Jedním z pilířů sestavy Mekons je velmi všestranný hráč na strunné nástroje Lu Edmonds, který u nás už několikrát vystupoval v odlišných sestavách, naposledy letos v létě na festivalu Colours of Ostrava se skupinou Public image Limited.

Edmonds má ve výbavě i velmi exotické asijské loutny s exotickými názvy saz a čumbus – pokud bydlíte v Praze, nenechte si ujít koncert Mekons ve středu 9. listopadu, v pražském klubu Jazz time.

Zeroes And Ones

Dickie Chalkie And Nobby Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Lu Edmonds

Spustit audio