Lidé v Karviné prožili noc a den bez tepla a teplé vody

3. listopad 2011
Zprávy , Zprávy

Obyvatelé Karviné prožili den a noc bez tepla a teplé vody. Příčinou je postupné napojení horkovodu přes nový most nad řekou Olší. Kdo by čekal, že v chladných dnech to bude pro karvinská sídliště velkou komplikací, ten je na omylu. Lidé neměli paradoxně problémy i proto, že žijí v oblasti postižené smogem.

„Máme zateplený dům a větrat se moc nesmí, protože je smog, tak moc zimu nemáme,“ řekla nám starší žena v postižené oblasti. A jak potvrdila, uplynulé dny ve znamení smogu obyvatele Karviné opět donutily k disciplinovanému nevětrání.

Jsou-li okna zavřená, teplo neuniká a jeden den se studenými radiátory se dá přežít. „Pokud neklesne teplota pod -10 stupňů, to nepoznáme. Když tady budete bydlet, zvyknete si,“ dodává postarší pán. Pak samozřejmě není žádnou senzací, když z kohoutků zase teče i teplá voda.

Na vše jsou tady zjevně připravené i rodiny s malými dětmi. Tato maminka ani příliš nechápala, proč se jí na to ptáme. „Dá se to zvládnout. Máme přímotop, takže jsme si přitopili,“ říká.

Milan Wagner z teplárenské společnosti má pro všechny statečné obyvatele karvinských činžáků dobrou zprávu. Původní odhad, že teplo začne stoprocentně proudit až zítra, vyměnil za lepší variantu. „Plné obnovení pro Karvinou předpokládáme dokonce dříve, již v dnešních odpoledních hodinách,“ ujistil.

Takže původní obavy z toho, jak karvinská sídliště zvládnou s nástupem zimy celodenní martýrium se studeným topením a bez sprchy, nakonec končí zjištěním, že tady žijí lidé vesměs odolní a zvyklí na improvizace.

Zato se už v noci na neděli dočkají nového silničního mostu směrem na Ostravu, podél kterého teď už visí i upravený horkovod.

autor: mrk
Spustit audio