Ivan Houska

5. listopad 2011

V sobotu byl hostem Radiožurnálu restaurátor, který se podílel na obnově jezdecké sochy Jana Žižky, Ivan Houska. Nejen o majestátní soše na pražském Vítkově si s ním povídal moderátor Václav Žmolík.

„Socha Jana Žižky váží 16,5 tuny. Je vyrobena ze 160 bronzových částí, které drží pohromadě asi 3800 šroubů,“ uvádí Ivan Houska v úvodu rozhovoru s tím, že uvnitř vypadá socha téměř jako ponorka z Vynálezu zkázy. „Vnitřek vypadá krásně. Je tam konstrukce, která není ocelová, ale železobetonová,“ uvádí.

Už 16 let po dokončení jezdecké sochy se přistoupilo k opravě. „To bylo docela brzy. Nejvíc byly poškozené nohy koně,“ zmiňuje. „V roce 2006 se vrtal tunel pod Vítkovem a při této příležitosti se začala monitorovat také socha. Právě tehdy se zjistilo, že je ve velmi špatném stavu,“ popisuje Ivan Houska.

Socha byla podrobena také destruktivnímu průzkumu. „Museli jsme se dostat do nohou, které jsou zalité betonem, a tak jsme některé části narušili,“ vysvětluje a dodává, že socha Jana Žižky prošla také dalším podrobným zkoumáním.

Proč se celá socha voskovala? Jakým způsobem se odstraňoval uměle doplněný pigment? A jak se vlastně člověk stane uměleckým pasířem? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Ivanem Houskou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Spustit audio