Přípravy na 13. století

7. listopad 2011

Přípravy velké výstavy Sv. Anežka Česká – princezna a řeholnice o sobě dávají fakticky vědět. Národní galerie postupně uzavírá historickou expozici Anežského kláštera.

Po částečných uzavírkách v prvním listopadovém týdnu, bude celá historická expozice v přízemí Anežského kláštera uzavřena od 7. listopadu. Znovu do ní první návštěvníci budou moci vstoupit až po otevření výstavy 25. listopadu 2011. Stálé expozice v prvním patře se přitom výstava téměř nedotkne, jak už nám v rozhovoru potvrdila také jedna z kurátorek Štěpánka Chlumská:

Z prvního patra zmizí jen minimum

První patro se stálou expozicí bude návštěvníkům přístupné i v dalších dnech. Přípravy výstavy se ho totiž dotknou pouze minimálně. Do přízemí se na dobu konání výstavy přesune pouze stěžejní exponát – pozdně gotická archa Mikuláše Puchnera z 15. století a na stejný čas zmizí také připomínky sv. Hedviky Slezské, sv. Kláry a sv. Alžběty Uherské. Návštěvníci se mohou těšit na zajímavé náhrady z depozitářů Národní galerie, připraven je např. pozdně gotický obraz pražské provenience z 80. až 90. let 15. století.

Výstava Sv. Anežka Česká – princezna a řeholnice nebude nabízet pouze středověké umění. Významnou součástí se stanou také díla 19. století, která jsou zatím skryta v depozitářích Národní galerie. Návštěvníci výstavy si od 25. 11. prohlédnou například práce související s pomníkem sv. Václava od J. V. Myslbeka nebo zajímavou kolekci grafických listů, které nabídnou různé typy ikonografie sv. Anežky a sv. Alžběty Durynské.

Po stopách sv. Anežky

Historické prostory konventu klarisek, které se dotýkají doby sv. Anežky, se před vámi otevřou už vstupem do prostor pokladny a šatny. Ambitem pak projdete do nejstarší části kláštera – východního křídla s kapitulní síní a refektářem s tzv. pracovnou sester. Budete-li pokračovat do prostor stálé expozice, pak si prohlédnete patro konventu s velkoryse řešeným dormitářem. Pokud se rozhodnete pokračovat prohlídkou přízemí, pak se před vámi otevře úžasný svět sakrálních prostor kláštera. Kromě nejstaršího dvoulodí sv. Františka s později přistavěným presbytářem, můžete obdivovat kapli Panny Marie s pohřební nikou sv. Anežky České, přiléhající oratoř se soukromými prostory sv. Anežky nebo přiléhající svatyni sv. Salvátora s pohřebištěm Přemyslovců.

Výstavou vše začíná

Historické prostory neožijí pouze samotnou výstavou, ale také řadou doprovodných programů. Pro laiky i odborníky je připraven cyklus přednášek a komentovaných prohlídek. Na své si přijdou také malí návštěvníci, pro které jsou naplánovány například víkendové dílny rodičů s dětmi nebo specializované prohlídky pro školy. Detailní informace najdete na internetových stránkách Národní galerie a Arcibiskupství pražského.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.