Hráz rybníka Dvořiště drží bunkr

30. říjen 2011
Po Česku

K podzimnímu času patří výlovy rybníků. Na jihu Čech jsou v plném proudu. Vodu byste marně hledali i ve čtvrtém největším rybníku v České republice, v rybníku Dvořiště. Právě na jeho břehy vás zveme.

V sobotním výletu jsme se dozvěděli o historii rybníku Dvořiště a pozdějších úpravách. Na závěr jsme si řekli o Zlaté stoce, která okysličuje rybníky na jihu Čech a odvádí z nich přebytečnou vodu.

„Rybník je unikátní svou krátkou hrází. Měří 550 metrů, což je opravdu málo, a je 10 metrů vysoká,“ popisuje parametry rybníka ředitel Státního oblastního archivu v Třeboni a znalec jihočeských rybníků Václav Rameš. K rybníku Dvořiště to má kousek, žije totiž v nedaleké Lomnici nad Lužnicí.

„Pokud jde o vodní plochu, udává se běžně 330 hektarů a největší hloubka 4,5 metrů. Celkový objem nádrže je asi 6,7 miliónu metrů krychlových vody,“ pokračuje ve vyjmenovávání údajů Václav Rameš.

Zlatá stoka ústí do řeky Lužnice

Až budete stát na hrázi rybníka Dvořiště, všimněte si bunkru, který se pod ní dochoval. Jde o jediný pozůstatek Vltavské čáry, linie opevnění, která se stavěla v době ohrožení republiky hitlerovským Německem, a jež vedla od Prahy podél Vltavy. „Bunkr nemůže být odstřelem, jeho demolice by poškodila také hráz,“ vysvětluje Václav Rameš.

Pak už se jen rozhlížíme po březích rybníka. „Jsme nad vesnicí Smržov, jednou z nejstarších vesnic, které tu jsou. Je zmiňována už v listinách z doby, kdy se za Štěpánka Netolického vykupovaly pozemky. Na druhé straně jsou Slověnice. Ty se pyšní zejména gotickým kostelíkem, kde byly nedávno objeveny nástěnné malby,“ popisuje Václav Rameš.

Slověnice dělí na Horní a Dolní zátoka vybíhající z rybníku Dvořiště. Kdysi tu jezdíval i přívoz a na pastvinách kolem Slověnic bývala za druhé světové války letecká střelnice. Ve střelbě se tu pokračovalo i po válce, a tak v okolí rybníka můžete ještě dnes narazit na zrezivělé tabulky oznamující zákaz vstupu.

U Lomnice nad Lužnicí jsou i další rybníky - Velký Tisý a Koclířov

Bojovalo se tu však i v dávných dobách. Jedna z bitev českého stavovského povstání na počátku třicetileté války se odehrála právě v těchto místech. Dodnes se jí říká bitva u Lomnice. To se psal rok 1618.

„Tehdy odsud prchal Karel Bonaventura Buquoy před stavovským vojskem. Nikdo se tu tenkrát příliš nevyznamenal, ale bitva se jmenuje po Lomnici nad Lužnicí,“ uzavírá Václav Rameš.


Zobrazit polohu rybníka Dvořiště na větší mapě

Spustit audio