Gorilí samec Richard oslavil dvacetiny, narozeninový dort mu zabavila samice

7. listopad 2011

Gorilí samec Richard oslavil 20. narozeniny. Zoologická zahrada v Troji proto včera u příležitosti jeho kulatin uspořádala oslavu, na které nechyběla spousta pamlsků ani speciální opičí dort. Vše nejlepší Richardovi popřála i redaktorka Evelyna Kulíšková.

Do pavilonu goril proudí zástupy návštěvníků. Někteří o Richardových narozeninách vědí, jiní se za trojskými gorilami chodí potěšit pravidelně. Tentokrát je ale opičí výběh daleko pestřejší než obvykle. Po větvích je rozvěšeno čerstvé ovoce a zelenina, vše je úhledně upravené, připomínající jedlé korále.

"Richard dostal to, co má úplně ze všeho nejraději, a to je potrava. Dostal spoustu zeleniny a ovoce, které nedostává úplně běžně, protože by se nám mohlo stát, že začne přibírat na váze. Dostal například kiwi, kousky jahod, jablek apod. Kromě toho dostal také dort z takové hodně husté krupicové kaše ozdobený spoustou ovoce. Ale dort si rychle odnesla samička Shinda, nicméně on jí ho přenechal," říká průvodce David Lukáč.

Před gentlemanským chováním Richarda smekám a v duchu si říkám, že bychom se někdy mohli od zvířat učit dobrým způsobům. Stošedesátikilový gorilí samec si ale umí ve své tlupě zjednat i pořádek, ve dvaceti letech je totiž v té nejlepší kondici.

"Pro gorilího samce je to nejlepší věk, protože gorily se v zoologických zahradách dožívají přibližně 40 let," dodává průvodce.

Jak jsem se také dozvěděla, hlava gorilí rodiny je i zasloužilým rodičem. Samička Bikira, která do ZOO v Troji nedávno přicestovala, mu za několik týdnů porodí už čtvrtého potomka. Zdá se, že Richarda čeká pěkné období. A co bychom mu do něj i všem ostatním pražským gorilám popřáli?

"Aby byli pořád tady, aby měli spoustu hodných opiček, aby byli všichni kamarádi, abychom se na ně mohli chodit koukat a aby se nám líbili jako doteďka. Tak všechno nejlepší," pronesly za všechny gratulanty Verunka a Michaela Jamborovy z Kladna.

Richardova oslava sice skončila, ZOO se ale pomalu připravuje na další. Osmé narozeniny totiž v půli prosince oslaví oblíbená gorilka Moja, která z důvodu nemoci odjede do Španělska až na jaře.

autor: eku
Spustit audio