Nová aplikace zprostředkuje lidem data o stavu ovzduší

8. listopad 2011
Zprávy , Zprávy

Lidé, kteří chtějí zjistit, jaký je aktuální stav znečištění ovzduší v místě, kde se nacházejí, mohou využívat novou aplikaci pro mobilní telefony. Obecně prospěšná společnost Čisté nebe totiž představila novou aplikaci pro chytré telefony s názvem SmogAlarm.

Právě ovzduší na Ostravsku patří k dlouhodobě nejznečištěnějším v České republice i Evropě. Nyní tam už týden trvá smogová situace, kdy množství polétavého prachu ve vzduchu několikanásobně překračuje povolené limity.

„Když si otevřeme aplikaci, objeví se nám úvodní stránka, kde se načítají data. Potom se nám objeví obrazovka, kde si budeme moct vybrat kraj a pak si vybereme konkrétní měřicí stanici, která nás zajímá – a zobrazí se nám data,“ popisuje postup ředitelka společnosti Markéta Ubíková .

Novinku podle zakladatele společnosti Jana Koziny využijí například astmatici či maminky s dětmi. „Máme tady například v Ostravě jednoho Francouze, který je velký sportovec a stěžoval si, že když chodí běhat, tak v smogových dnech je mu hůř, než když vyběhl. Stejně tak to může pomoci mladým maminkám, které mají strach o své děti,“ dodává Kozina.

Aplikace SmogAlarm funguje ale zatím jen u telefonů s operačním systémem Android. Lidé si ji mohou nainstalovat bezplatně pomocí aplikace Market nebo na webových stránkách androidmarket.cz.

autoři: tif , Dominika Rojtová
Spustit audio