Klinika návratu do života

8. listopad 2011

Rehabilitační lékařství v teorii i praxi. Nepříjemná průjmová a zažívací onemocnění. Jak se mohou „ozvat“ papillomaviry.

Cévní mozkové příhody nebo úrazy hlavy postihnou člověka zcela nepřipraveného. Jestliže se pomoc dostaví včas, lékaři ze všeho nejdřív usilují o obnovení základních životních funkcí. Až když se podaří stav nemocného stabilizovat, přicházejí další otázky. Jak velké je poškození mozku, budou následky trvalé? Odpovědi vyplynou až časem, v průběhu rehabilitace. Problematiku rehabilitací a provoz specializované kliniky 1. lékařské fakulty UK vám přiblíží doc. Olga Švestková a MUDr. Yvona Angerová.

Oproti poškození mozku se může průjem zdát jako banální onemocnění. I zažívací problémy ale dovedou člověka fyzicky i psychicky na čas vyřadit z provozu. Průjem navíc bývá většinou signálem jiné nemoci nebo obrannou reakcí našeho organismu při narušení trávícího ústrojí. Více poví MUDr. Marek Beneš z kliniky hepatogastroenterologie IKEM.

Lidské papillomaviry jsou už poměrně „známé“ jako jedny z mála virů, které dovedou vyvolat rakovinu – to však platí pouze pro tzv. vysokorizikové typy virů. Papillomaviry i nízkorizikových typů ale mohou škodit v jiných částech lidského těla, a to u obou pohlaví. MUDr. Jitka Vydrová, primářka Hlasového a sluchového centra, bude hovořit o papillomavirové infekci v hrtanu a hlasivkách. V dnešní době, kdy je tak důležitá mezilidská komunikace, taková nemoc přináší velké obtíže.

Logo

V dnešní rubrice vědeckých aktualit uslyšíte, kam se poděly chřipkové viry z minulých epidemií, a jestli se převratných objevů dočkáme z hlav mladších, anebo starších vědců.

autor: mas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.