Obchod se zvířaty vytvořil zhoubu obojživelníků

8. listopad 2011
Monitor

Nemoc, která je příčinou globální krize obojživelníků, zřejmě zavinil obchod se zvířaty.

Populace obojživelníků jsou v celosvětové krizi, která se táhne už od 80. let minulého století. Hlavní příčinou je patogenní houba Batrachochytrium dendrobatidis, která vyvolává smrtelné plísňové onemocnění. Její původ byl dlouho neznámý, i když se předpokládalo, že šíření houby napomohl obchod s africkými žábami drápatkami. Ty se využívaly ve výzkumu i k těhotenským testům. Vědci z Imperial College London nyní osekvenovali (přečetli DNA) genom houby ve vzorcích, které odebrali obojživelníkům z Evropy, Afriky, Severní a Jižní Ameriky i Austrálie.

Objevili tak kmen BdGPL, který se vyskytuje na všech pěti kontinentech. Testy na pulcích ukazují, že právě tento kmen houby je vysoce virulentní. Zřejmě vznikl spojením dvou jiných kmenů, ke kterému došlo někdy během posledních 100 let. Nejlepším a nejjednodušším vysvětlením této události je podle vědců obchod se zvířaty. Ve 20. století byli obojživelníci převáženi na lodích po celém světě, což dalo různým kmenům houby šanci na genomickou rekombinaci. To by znamenalo, že lidská činnost nejen rozšířila nemoc obojživelníků po celém světě, ale také „vytvořila“ jejího původce.

Zdroj: PNAS, NewScientist

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.