Prof. Petr Widimský: Srdce a Česká hlava 2011

9. listopad 2011
Vstupte!

Po roce opět přivítáme ve studiu dalšího z laureátů Národní ceny Česká hlava za mimořádné vědecké výsledky.

Prof. MUDr. Petr Widimský se narodil 29. března 1954 v Praze. V roce 1979 absolvoval Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Od počátku své lékařské praxe pracuje ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Od roku 2003 je přednostou III. interní-karidologické kliniky a vedoucím lékařem Kardiocentra 3. lékařské fakulty UK a FNKV, v současnoti je také proděkanem pro vědu a výzkum 3. LF UK.

V roce 1983 obhájil kandidátskou práci "Echokardiografie u ischemické choroby srdeční" a roku 1995 pak i doktorskou práci "Funkce a perfuze myokardu u ischemické choroby srdeční". V roce 1998 byl jmenovám profesorem pro v oboru vnitřní lékařství. Zabývá se léčbou i výzkumem kardiovaskulárních chorob. V ČR zaváděl katetrizační léčbu srdečního infarktu do široké praxe.
Vláda ČR udělila prof. Petru Widimskému letošní Národní cenu Česká hlava za mimořádné vědecké výsledky. Ocenila tak mimo jiné jeho intervenční léčbu akutního infarktu myokardu.

Céva zúžená aterosklerotickými pláty

V zítřejším Vstupte! uslyšíte:

Naším hostem bude literární teoretik, historik a kritik prof. Jiří Trávníček, mimo jiné autor knih Čtenáři a internauti nebo Čteme? Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke knize, které jsou výsledkem zatím nejrozsáhlejšího výzkumu zaměřeného na čtení a čtenáře v našem prostředí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.