Nemocní potkani jsou více sexy

9. listopad 2011

Samice potkanů si vybírají za partnery přednostně samce nakažené cizopasným prvokem.

Prvok Toxoplasma gondii patří k velmi rozšířeným cizopasníkům. Dokáže nakazit desítky druhů živočichů včetně člověka. Vývoj však zakončí jen ve střevu kočkovitých šelem. Pro zajištění klíčového „přestupu“ na kočky a jejich příbuzné se uchyluje parazit k trikům, za které by se nemusel stydět ani Niccolo Machiavelli. Toxoplasma se stěhuje do mozku hostitele a zásahem do jeho funkcí nutí oběť k nepředloženostem. Například myši nakažené toxoplasmou ztrácejí strach z kočky. Pach kočičí moči je neděsí, ale dokonce láká. Pravděpodobnost, že kočka sežere nebojácnou nakaženou myš, je mnohem vyšší než šance na ulovení nenakaženého a zdravě ustrašeného hlodavce. Cizopasník si tak zajišťuje vyšší šanci na dokončení vývoje.

Logo

Tím však manipulace hostitelem nekončí. Tým vědců ze singapurské university prokázal ve spolupráci s americkým biologem Robertem Sapolskym, že toxoplasma promlouvá i do zvířecích námluv. Infikovaným potkaním samcům proniká cizopasník do varlat a při páření se dostává se spermatem do organismu samice. Zdravá samice se po spáření s nemocným samcem nakazí prakticky se stoprocentní jistotou.

Samičky si obvykle vybírají nejzdatnější nápadníky. Toxoplasmou nakažení samci by měli při takovém výběru vypadnout ze hry. Infekce je přeci jen poznamená a na to mají samičky dobrý nos. Pokusy týmu vedeného Ajaiem Vyasem, jejichž výsledky zveřejnil vědecký časopis PLoS ONE, však odhalily, že samičky mají pro nakažené samce zvláštní slabost. Když dostane zdravá samička na vybranou mezi zdravým a infikovaným samcem, páří se častěji s nemocným nápadníkem. Důvod je zřejmý. Samicím mnohem více „voní“ moč nakažených samců. To naznačuje, že se v přítomnosti toxoplasmy mění množství nebo skladba feromonů, jež samci s močí vylučují a jimiž signalizují samicím své kvality. Samci se tak stávají proti své vůli sňatkovými podvodníky. Prezentují se jako skvělé partie, ale ve skutečnosti jsou pro partnerku pohromou.

Jihoamerická kočka horská (Leopardus jacobita)
autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.