V olomouckém babyboxu našli rok a půl starého chlapečka

8. listopad 2011

Zhruba rok a půl starého chlapečka našli zdravotníci v babyboxu v olomoucké fakultní nemocnici. Chlapec je zdravý, nyní se nachází na dětské klinice.

Podle mluvčího zdravotnického zařízení Egona Havrlanta jde o třetí dítě nalezené ve schránce v olomoucké nemocnici. „Dítě bylo čistě oblečené bez známek poranění nebo násilí. Mělo u sebe dvě plyšové hračky, nebyl u něj ale žádný dopis ani nějaké dokumenty. Před babyboxem byl na ulici ještě kočárek. Dítě bylo předáno z novorozeneckého oddělení na dětskou kliniku na pozorování. Chlapeček je zdravý, je v pořádku. Informovali jsme policii a olomoucký magistrát, který je nyní jeho opatrovníkem. Z nemocnice by mělo dítě pravděpodobně putovat do kojeneckého ústavu,“ dodal Havrlant.

Babybox je vyhřívaný inkubátor, který nabízí ženám v tíživé životní situaci možnost anonymně odložit dítě, aniž je ohrozí na životě či zdraví. Odložení dítěte do babyboxu je legální a rodičce za to nehrozí žádný trest.

Ihned po vložení dítěte je automaticky odeslána zpráva o otevření schránky. Dítě zdravotníci vyzvednou během několika málo minut. Podobná zařízení fungují i na Slovensku a v Maďarsku, Rakousku, Švýcarsku a Německu. V Česku je nyní celkem čtyřicet šest babyboxů.

Radka Kvasničková

autor: pol
Spustit audio